POMIDORY NADZIEWANE RYBKĄ

POMIDORY NADZIEWANE RYBKĄ

2 PORCJE

SKŁADNIKI: 2 pomidory – 370 g, 1 ząbek czosnku, 2 świeże filety śledziowe – 150 g, 1 łyżka bułki tartej – 10 g, 1 jajko – 60 g, 3 łyżki oliwy z oliwek – 30 g, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

WYKONANIE: Pomidory opłukać, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć środki. Czysty miąższ pomidorów (bez pestek i rdzenia), zmiażdżony czosnek, jajko i tartą bułkę oraz pokrojone filety włożyć do miski. Przyprawić 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić połówki pomidorów, ułożyć je na posmarowanej jedną łyżką oliwy blasze. Piec w piekarniku w temperaturze 1900C około 15 minut. Upieczone pomidory podawać na gorąco polane dowolnym sosem lub keczupem.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA, WW, WBT:

Cała potrawa: B – 36 g, T – 52 g, W – 22 g, 2,2 WW, 6,2 WBT, 677 kcal

Jedna porcja (cały pomidor): B – 18 g, T – 26 g, W – 11 g, kcal, 1,1 WW, 3,1 WBT, 338 kcal

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Skip to content