POMIDORY NADZIEWANE RYBKĄ
2 PORCJE
SKŁADNIKI: 2 pomidory – 370 g, 1 ząbek czosnku, 2 świeże filety śledziowe – 150 g, 1 łyżka bułki tartej – 10 g, 1 jajko – 60 g, 3 łyżki oliwy z oliwek – 30 g, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.
WYKONANIE: Pomidory opłukać, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć środki. Czysty miąższ pomidorów (bez pestek i rdzenia), zmiażdżony czosnek, jajko i tartą bułkę oraz pokrojone filety włożyć do miski. Przyprawić 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić połówki pomidorów, ułożyć je na posmarowanej jedną łyżką oliwy blasze. Piec w piekarniku w temperaturze 1900C około 15 minut. Upieczone pomidory podawać na gorąco polane dowolnym sosem lub keczupem.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA, WW, WBT:
Cała potrawa: B – 36 g, T – 52 g, W – 22 g, 2,2 WW, 6,2 WBT, 677 kcal
Jedna porcja (cały pomidor): B – 18 g, T – 26 g, W – 11 g, kcal, 1,1 WW, 3,1 WBT, 338 kcal