JAJA ZAPIEKANE Z ŻÓŁTYM SEREM
W tym przepisie jest mało tłuszczu dodanego do przyrządzenia potrawy – tylko 1 łyżka masła. Nie trzeba smażyć i używać panierki, co zawsze zwiększa kaloryczność. Akcja rozgrywa się w piekarniku… Wcześniej należy połączyć składniki sosu, ugotować jajka i przygotować masę do ich wypełnienia – niewielkie składników, a pychotka gwarantowana :). Porcja tej potraw (dwie nafaszerowane połówki) ma tylko 0,5 wymiennika węglowodanowego:?)
2 PORCJE
SKŁADNIKI: 2 jajka – 120 g, 1 łyżka masła – 6 g, 1 łyżeczka mąki pszennej – 3 g, ¼ szklanki mleka 2% – 60 g, ząbek czosnku, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego – 6 g, 1 łyżka śmietany 12% – 20 g, suszony tymianek, starty ser żółty gouda – 20 g, kilka marynowanych podgrzybków – 60 g, sól, pieprz.
Jaja zapiekane z żółtym serem – WYKONANIE: Jaja ugotować na twardo. Masło stopić, oprószyć mąką, zasmażyć. Wlać mleko i przecier. Mieszając, podgrzewać do zgęstnienia sosu. Potem dodać posiekany czosnek i śmietanę. Sos przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem
Jajka obrać i przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka, zmiksować je z serem, doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić połówki białek.
Sos wlać do żaroodpornej formy, włożyć połówki jajek. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem udekorować marynowanymi grzybkami.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 20 g, T – 22 g, W – 8 g, 1 WW, 3 WBT, 304 kcal
1 porcja: B – 10 g, T – 11 g, W – 4 g, 0,5 WW, 1,5 WBT, 152 kcal
Polecamy też przepis na jaja faszerowane makrelą https://diabetyk.pl/przepisy-diabetyka/przystawki-i-przekaski/jajka-nadziewane-makrela