Mazurek kajmakowy

MAZUREK KAJMAKOWY

20 PORCJI

 SKŁADNIKI: 1 puszka masy krówkowej – kajmak – (gotowane skondensowane mleko słodzone) – 400 g, 4 kwadratowe wafle suche – 120 g, składniki na polewę: 1/3 szklanki śmietany 12% – 100 g, ½ szklanki cukru – 100 g, 3 łyżki kakao – 30 g, składniki do dekoracji: kolorowa cukrowa posypka – 6 g, kilka kawałków suszonego ananasa – 14 g, nasiona słonecznika – 4 g, płatki migdałowe – 2 g, orzechy włoskie – 8 g, zielone wiórki kokosowe – 2 g, odrobina startej skórki pomarańczowej, plasterki pomarańczy – 20 g.

WYKONANIE: Masę krówkową rozsmarować równomiernie na waflach, przekładając je. Dodatkowo, ostatniego wafla lekko przycisnąć pustymi kubkami z czterech stron, aby masa dobrze przylgnęła do suchych wafli. W tym czasie przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier i kakao. Wszystkie składniki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy polewa lekko ostygnie, smarujemy boki i wierzch mazurka. Potem dekorujemy bakaliami według gustu.

Mazurek kajmakowy: SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT

Cały mazurek 700 g zawiera: B – 57 g, T – 67 g, W – 444 g, 44,4 WW, 8,3 WBT, 2597 kcal

1 porcja mazurka 35 g: B – 3 g, T – 3 g, W – 22 g, 2 WW, 0,5 WBT, 130 kcal

Uwaga: cukier w przepisach zawsze możemy zastąpić naturalnym słodzikiem nadającym się do wypieków https://diabetyk.pl/odzywianie/slodkie-smaki/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Skip to content