Mazurek kajmakowy

MAZUREK KAJMAKOWY

20 PORCJI

 SKŁADNIKI: 1 puszka masy krówkowej – kajmak – (gotowane skondensowane mleko słodzone) – 400 g, 4 kwadratowe wafle suche – 120 g, składniki na polewę: 1/3 szklanki śmietany 12% – 100 g, ½ szklanki cukru – 100 g, 3 łyżki kakao – 30 g, składniki do dekoracji: kolorowa cukrowa posypka – 6 g, kilka kawałków suszonego ananasa – 14 g, nasiona słonecznika – 4 g, płatki migdałowe – 2 g, orzechy włoskie – 8 g, zielone wiórki kokosowe – 2 g, odrobina startej skórki pomarańczowej, plasterki pomarańczy – 20 g.

WYKONANIE: Masę krówkową rozsmarować równomiernie na waflach, przekładając je. Dodatkowo, ostatniego wafla lekko przycisnąć pustymi kubkami z czterech stron, aby masa dobrze przylgnęła do suchych wafli. W tym czasie przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier i kakao. Wszystkie składniki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy polewa lekko ostygnie, smarujemy boki i wierzch mazurka. Potem dekorujemy bakaliami według gustu.

Mazurek kajmakowy: SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT

Cały mazurek 700 g zawiera: B – 57 g, T – 67 g, W – 444 g, 44,4 WW, 8,3 WBT, 2597 kcal

1 porcja mazurka 35 g: B – 3 g, T – 3 g, W – 22 g, 2 WW, 0,5 WBT, 130 kcal

Uwaga: cukier w przepisach zawsze możemy zastąpić naturalnym słodzikiem nadającym się do wypieków https://diabetyk.pl/odzywianie/slodkie-smaki/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Skip to content