Polityka prywatności

Kim jesteśmy

Adres naszej strony internetowej to: http://diabetyk.krezon.pl.

Jakie dane osobiste zbieramy i dlaczego je zbieramy

Komentarze

Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu email (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

Media

Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i wgrywasz na witrynę obrazki, powinieneś unikać przesyłania obrazków z tagami EXIF lokalizacji. Odwiedzający stronę mogą pobrać i odczytać pełne dane lokalizacyjne z obrazków w witrynie.

Formularze kontaktowe

Ciasteczka

Jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będziesz mógł wybrać opcję zapisu twojej nazwy, adresu email i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Te ciasteczka wygasają po roku.

Jeśli masz konto i zalogujesz się na tej witrynie, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych i zostanie wyrzucone kiedy zamkniesz przeglądarkę.

Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję „Pamiętaj mnie”, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte.

Jeśli zmodyfikujesz albo opublikujesz artykuł, w twojej przeglądarce zostanie zapisane dodatkowe ciasteczko. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych, wskazując po prostu na identyfikator przed chwilą edytowanego artykułu. Wygasa ono po 1 dniu.

Osadzone treści z innych witryn

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.

Witryny mogą zbierać informacje o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

Analiza statystyk

Z kim dzielimy się danymi

Jak długo przechowujemy twoje dane

Jeśli zostawisz komentarz, jego treść i metadane będą przechowywane przez czas nieokreślony. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznawać i zatwierdzać kolejne komentarze automatycznie, bez wysyłania ich do każdorazowej moderacji.

Dla użytkowników którzy zarejestrowali się na naszej stronie internetowej (jeśli tacy są), przechowujemy również informacje osobiste wprowadzone w profilu. Każdy użytkownik może dokonać wglądu, korekty albo skasować swoje informacje osobiste w dowolnej chwili (nie licząc nazwy użytkownika, której nie można zmienić). Administratorzy strony również mogą przeglądać i modyfikować te informacje.

Jakie masz prawa do swoich danych

Jeśli masz konto użytkownika albo dodałeś komentarze w tej witrynie, możesz zażądać dostarczenia pliku z wyeksportowanym kompletem twoich danych osobistych będących w naszym posiadaniu, w tym całość tych dostarczonych przez ciebie. Możesz również zażądać usunięcia przez nas całości twoich danych osobistych w naszym posiadaniu. Nie dotyczy to żadnych danych które jesteśmy zobligowani zachować ze względów administracyjnych, prawnych albo bezpieczeństwa.

Gdzie przesyłamy dane

Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu.

 

 

 

 

POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA DANYCH OSOBOWYCH

Niniejszą Politykę prywatności stworzyliśmy dla Państwa zdając sobie sprawę, że przekazując nam swoje dane osobowe nie jest dla Państwa obojętne, jak są one przez nas wykorzystywane. Mamy nadzieję, że informacje zawarte w tym dokumencie pozwolą Państwu zrozumieć i nabrać przekonania do nas,  że należycie dbamy o powierzone nam informację i Państwa dobra osobiste.

Podstawowe informacje

Korzystacie Państwo ze strony www.diabetyk.pl, która jest własnością DIA-POL Sp. z. o. o. z siedzibą w Warszawie (03-291) przy ulicy Św. Wincentego 126 lok. 136 zwanego dalej Diabetyk.

Polityka prywatności określa podejście Diabetyka do informacji osobistych (danych osobowych) Użytkowników, którzy podają je  podczas korzystania z serwisu www, poczty elektronicznej. Poniżej przedstawiono dodatkowe procedury ochrony prywatności. Prosimy o zapoznanie się z treścią Polityki Prywatności przed skorzystaniem z usług naszej strony www lub poczty email rodo@diabetyk.pl  z podaniem jakichkolwiek danych. Diabetyk informuje, że respektując prawo do prywatności,  gromadzi tylko te dane osobowe, które są niezbędne przy elektronicznej  rejestracji Użytkownika w systemach zapisu na newslettera, na formularzach do komentowania na stronie i w wyniku interakcji na portalach społecznościowych. Ponadto dane osobowe, otrzymywane od Użytkowników są wykorzystywane wyłącznie przez Diabetyka w celach służbowych (np. wysłania odpowiedzi na pytania Użytkownika), dane są gromadzone tylko przez okres niezbędny do realizacji celu w jakim nastąpiło przekazanie danych i obowiązków ustawowych wynikających z przepisów szczegółowych, jakie musi spełniać Diabetyk (okresy przechowywania danych na potrzeby, np.  ZUS, US). Dane osobowe nie są udostępniane żadnym innym podmiotom (poza firmami świadczącymi usługi w zakresie gromadzenia i przechowywaniu danych, poczty elektronicznej i firmom serwisowym z branży IT). Z firmami tymi mamy zawarte umowy powierzenia danych i są one na równi z nami odpowiedzialne za bezpieczeństwo danych osobowych.

Bezpieczeństwo powierzonych danych osobowych

W trosce o jak największą ochronę powierzonych nam danych osobowych Diabetyk, jako administrator danych udostępnił kontakt  do wszelkich spraw związanych z ochroną danych osobowych pod adresem rodo@diabetyk.pl

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości dotyczących danych osobowych powierzonych Diabetykowi prosimy o kontaktowanie się z nami pod wskazanym adresem.

Kontakt z nami pozwoli Państwu na zapoznanie się z takimi prawami, jak: prawo dostępu do treści swoich danych, prawo do poprawienia (sprostowania) swoich danych osobowych, prawo do usunięcia danych osobowych lub ograniczenia przetwarzania, oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych lub otrzymania kopii swoich danych osobowych. Zależy nam na tym, aby realizacja praw dotyczących  przetwarzania przez nas danych była jak najprostsza. Jednak jako administrator danych musimy mieć zawsze pewność, że nie udostępniamy Państwa danych osobom nieuprawnionym, dlatego jeżeli  będziemy mieli wątpliwości co do tego, że mamy do czynienia z osobą uprawnioną , możemy poprosić o dodatkowe informacje uwierzytelniające. Jeżeli uznają Państwo, że jakieś prawa zostały naruszone to zawsze możecie złożyć Państwo skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Wszystkie podane nam dane osobowe są przetwarzane zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46 (ogólne rozporządzenie o ochronie danych – RODO) i innymi aktami prawnymi dotyczącymi przetwarzania i ochrony danych osobowych.

Media Społecznościowe i inne strony www

Na naszej stronie www mogą znajdować się linki lub odsyłacze do innych stron internetowych, których nie obejmują postanowienia niniejszej Polityki prywatności. Zachęcamy Państwa do zapoznawania się z treścią odpowiedniej polityki w przypadku każdej z odwiedzanych witryn internetowych. Ponieważ Diabetyk nie jest w stanie kontrolować zbieranych tam danych, więc nie ponosi żadnej odpowiedzialności za informacje i usługi świadczone przez inne instytucje (np. portale społecznościowe lub strony www współpracujących z nami osób i instytucji), do których odnośniki i połączenia znajdują się na stronach niniejszego serwisu www.

Wszelkie prawa do całej zawartości strony internetowej są zastrzeżone. Serwis www zawiera elementy chronione prawem autorskim, znaki towarowe oraz inne oryginalne materiały. Użytkownik ma prawo do pobierania oraz drukowania całych stron lub fragmentów serwisu pod warunkiem nienaruszania praw autorskich oraz praw o rejestracji znaków towarowych. Żadna część serwisu nie może być w celach komercyjnych kopiowana w całości lub części, transmitowana elektronicznie lub w inny sposób, modyfikowana, linkowana lub wykorzystywana – bez uprzedniej pisemnej zgody. Korzystając z mediów społecznościowych, na których Diabetyk ma swój profil musicie Państwo pamiętać, że administratorem danych osobowych, jakie tam się znajdują jest ich właściciel, który przetwarza je na podstawie swoich uregulowań. Jeżeli korzystacie Państwo z mediów społecznościowych to podane przez Was dane (polubienia, reakcja na posty, podanie imienia i nazwiska, wizerunku, nicku) są administrowane przez te media. Diabetyk jedynie na podstawie prawnie uzasadnionego interesu przetwarza je w celu odpowiedzi na komentarze i wiadomości, w celu utrzymania relacji z osobami wchodzącymi z nami w interakcje, a także w celu analizy skuteczności komunikacji. Diabetyk nie przekazuje nikomu ani danych osobowych, ani wyników z interakcji z uczestnikami, jakie pozyskuje poprzez media społecznościowe, ale należy pamiętać, że dostęp do nich mają  administratorzy tych portali.

Newsletter Diabetyka

Prowadzimy na naszej stronie www.diabetyk.pl oraz przy wielu organizowanych przez nas wydarzeniach zapisy do naszego newslettera (często zapisy mają również formę tradycyjną – papierową). Za pomocą newslettera informujemy wszystkie zainteresowane osoby o oferowanej przez nas ofercie produktów. Podanie nam swojego adresu e-mail, który wykorzystujemy w bazie newsletter jest zawsze dobrowolne. Zawsze też można zwrócić się do nas, abyśmy zakończyli przesyłanie ofert i wykreślili adres z bazy, co natychmiast uczynimy.

Formularze do komentarzy na stronie www.diabetyk.pl

Nie wymagamy również podawania żadnych danych osobowych w komentarzach do tekstów zamieszczonych na stronie diabetryk.pl – nie wymagamy rejestracji. Ewentualne dane osobowe udostępnione tą drogą przetwarzamy na podstawie prawnie uzasadnionego interesu w celu wyświetlania komentarzy i ewentualnych odpowiedzi na nie. Jeżeli nie chcecie Państwo, aby informacje na Wasz temat były upublicznione, prosimy o niepodawanie ich. Jeżeli jednak zamieścicie w komentarzach dane osobiste zrobicie to Państwo na własną odpowiedzialność. Usuwamy jedynie te treści, które są niezgodne z obowiązującym prawem lub które wykraczają przeciwko przyjętym normom społecznym.

Ochrona prywatności dzieci

Wiemy, jak ważna jest ochrona prywatności dzieci w Internecie. Nasz portal (strony www) jest tak zaprojektowany, że dzieci  mogą z niego samodzielnie korzystać  (przeglądać). Diabetyk zastrzega jednak, że korzystanie z naszego portalu w zakresie (dotyczącym) usług płatnych, jakie świadczymy (np. prenumerata miesięcznika Diabetyk) jest przewidziana tylko dla osób pełnoletnich.

Modyfikacja informacji dotyczących przetwarzania danych osobowych

Diabetyk stara się regularnie aktualizować informacje zawarte na swojej stronie www i w zawartości Polityki Prywatności. Dokładamy wszelkich starań, aby informacje zawarte na stronie www były aktualne z obecnym stanem prawnym i naszymi regulacjami bezpieczeństwa wewnętrznego. Po każdej modyfikacji w Polityce Prywatności zamieszczamy datę aktualizacji umieszczoną na wstępie dokumentu.

Diabetyk nie ponosi żadnej odpowiedzialności za przerwy w działaniu systemu, spowodowane nieprzewidywalnymi zdarzeniami (klęski żywiołowe, awarie z winy dostawców usług telekomunikacyjnych).

Aktualizacja: 1 października 2018 r.

 

Na naszej stronie internetowej wykorzystujemy pliki cookies, na temat których szczegółowe informacje znajdziecie Państwo w Polityce cookies.

 

 

Twoje dane kontaktowe

Informacje dodatkowe

Jak chronimy twoje dane?

Jakie mamy obowiązujące procedury w przypadku naruszenia prywatności danych

Od jakich stron trzecich otrzymujemy dane

Jakie automatyczne podejmowanie decyzji i/lub tworzenie profili przeprowadzamy z użyciem danych użytkownika

Branżowe wymogi regulacyjne dotyczące ujawniania informacji