JAJKA Z CHRZANEM (4 PORCJE)
To bardziej z tradycyjnych przystawek wielkanocnych. Jajka z chrzanem zawierają tylko 0,5 WW, 0,5 WBT i zaledwie 66 kcal.
SKŁADNIKI: 2 jajka – 120 g, szynka wieprzowa – 40 g, 1 łyżka chrzanu ze słoika, 2 łyżeczki śmietany 12% – 20 g, 1 łyżka kukurydzy konserwowej, sól, pieprz, natka pietruszki.
WYKONANIE: po pierwsze, ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać. Potem każde jajko przeciąć wzdłuż na pół i wyjąć żółtka, tak by nie uszkodzić białek. Po drugie, żółtka rozgnieść widelcem i wymieszać z szynką startą na drobnej tarce, wymieszać z chrzanem i śmietaną. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Po trzecie, przygotowanym farszem napełniać miseczki z białek. Wszystkie udekorować ziarenkami kukurydzy i posypać posiekaną natką pietruszki.
Jajka z chrzanem: SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie zawiera: B – 18 g, T – 18 g, W – 11 g, 1 WW, 2,5 WBT, 265 kcal
1 porcja: B – 5 g, T – 5 g, W – 4 g, 0,5 WW, 0,5 WBT, 66 kcal
Polecamy też jajka z awokado https://diabetyk.pl/odzywianie/przepisy/jajka-z-awokado/