1. Home
  2. »
  3. Odżywianie
  4. »
  5. Przepisy
  6. »
  7. Jajka z chrzanem

Jajka z chrzanem

JAJKA Z CHRZANEM (4 PORCJE)

To bardziej z tradycyjnych przystawek wielkanocnych. Jajka z chrzanem zawierają tylko 0,5 WW, 0,5 WBT i zaledwie 66 kcal.

SKŁADNIKI: 2 jajka – 120 g, szynka wieprzowa – 40 g, 1 łyżka chrzanu ze słoika, 2 łyżeczki śmietany 12% – 20 g, 1 łyżka kukurydzy konserwowej, sól, pieprz, natka pietruszki.

WYKONANIE: po pierwsze, ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać. Potem każde jajko przeciąć wzdłuż na pół i wyjąć żółtka, tak by nie uszkodzić białek. Po drugie, żółtka rozgnieść widelcem i wymieszać z szynką startą na drobnej tarce, wymieszać z chrzanem i śmietaną. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Po trzecie, przygotowanym farszem napełniać miseczki z białek. Wszystkie udekorować ziarenkami kukurydzy i posypać posiekaną natką pietruszki.

Jajka z chrzanem: SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:

Całe danie zawiera: B – 18 g, T – 18 g, W – 11 g, 1 WW, 2,5 WBT, 265 kcal

1 porcja: B – 5 g, T – 5 g, W – 4 g, 0,5 WW, 0,5 WBT, 66 kcal

Polecamy też jajka z awokado https://diabetyk.pl/odzywianie/przepisy/jajka-z-awokado/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Skip to content