1. Home
  2. »
  3. Przepisy diabetyka
  4. »
  5. Przystawki i przekąski
  6. »
  7. JAJKA NADZIEWANE MAKRELĄ

JAJKA NADZIEWANE MAKRELĄ

JAJKA NADZIEWANE MAKRELĄ

W tym przepisie mieszają się aromaty. Wędzona makrela “przykrywa” zapach jajka (który bywa dla niektórych mało atrakcyjny:)), a dodatek ogórka kiszonego9 i oliwek czyni zwykłe faszerowane jajka niezwykłymi. To świetnia przekąska nie tylko na święta, ale też na domowe party. Smak i zapach wędzonki pochodzący z makreli robi wielką robotę :). Ponadto, co bardzo ważne, 1 jajko (dwie połówki z farszem) ma tylko 96 kcal i poniżej 10 g węglowodanów (<1 WW).

Jeśli poszukujesz pomysłów na różne warianty nadziewanych jajek (nie tylko na Wielkanoc), polecamy przepis https://diabetyk.pl/odzywianie/przepisy/jajka-z-awokado/

Jajka nadziewane makrelą

8 PORCJI (8 jajek – 16 połówek)

 SKŁADNIKI: 8 ugotowanych jajek (tylko białka) – 360 g, ugotowane żółtko – 15 g, ryba makrela wędzona bez ości i skóry – 150 g, ser biały półtłusty – 60 g, 1 cebula – 25 g, 1 ogórek kiszony – 50 g, 1 łyżka majonezu kieleckiego – 20 g, pieprz, sól, zioła do sałatek,  do dekoracji: oliwki, papryka, marchewka i bazylia.

WYKONANIE: Rybę i ser rozetrzeć widelcem z ugotowanym żółtkiem. Cebulę i ogórka pokroić w kostkę. Połączyć z rybą. Wymieszać, dodać majonez, sól, pieprz i zioła. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotową masą wypełniać puste „miseczki” z białka jajka. Udekorować plasterkami oliwek, marchewką, papryką bazylią. Gotowe jajeczka posypać startym na tarce żółtkiem.

JAJKA NADZIEWANE MAKRELĄ – SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT

Całe danie: B – 85 g, T – 45 g, W – 8 g, 1 WW, 7,5 WBT, 771 kcal

1 porcja (2 połówki jajka): B – 8 g, T – 6 g, W – 1 g, 0 WW, 1 WBT, 96 kcal

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Skip to content