Babka drożdżowa

BABKA DROŻDŻOWA 

20 PORCJI

SKŁADNIKI: mąka pszenna 500 g, cukier – 100 g, szklanka mleka 2% – 220 g, 5 żółtek – 150 g, masło roślinne – 40 g, drożdże – 50 g, rodzynki – 50 g, skórka starta z jednej cytryny, sól, cukier puder – 30 g, 3 łyżki soku z cytryny – 30 g, tłuszcz i tarta bułka do posypania formy.

 WYKONANIE: rodzynki zalać wrzącą wodą, pozostawić na 15 minut, potem odsączyć na sitku. Mleko podgrzać, dodać do niego drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jaja umyć, sparzyć wrzątkiem i wbić, oddzielając białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. W rondelku rozpuścić masło, do miski przesiać mąkę, dodać utarte żółtka, rozczyn, szczyptę soli, skórkę startą z umytej oraz sparzonej cytryny. Potem wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki, a na jego powierzchni powinny się tworzyć pęcherzyki). Wlać roztopiony letni tłuszcz, dodać rodzynki i wyrabiać jeszcze około 10 minut.

Specjalną formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem, wysypać tarta bułką. Do formy włożyć wyrobione ciasto (nakładać do 1/3 wysokości formy), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Potem, po wyciągnięciu z piekarnika polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku cytrynowego (cukier wsypać do miseczki, dodać do niego sok cytrynowy i utrzeć całość mikserem). Podsumowując, można zrezygnować z lukru.  Babkę podzielić na 20 kawałków.

 Babka drożdżowa: SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:

Cała babka zawiera: B – 72 g, T – 69 g, W – 502 g, 50 WW, 9 WBT, 2895 kcal

1 porcja: B – 4 g, T – 4 g, W – 25 g, 2,5 WW, 0,5 WBT, 145 kcal

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pyszny piernik https://diabetyk.pl/przepisy-diabetyka/desery-ciasta-koktajle/piernik-z-jablkami/  lub szarlotkę http://dietolog.pl/2020/11/szarlotka-z-pianka-i-kruszonka/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Skip to content