Babka drożdżowa

BABKA DROŻDŻOWA 

20 PORCJI

SKŁADNIKI: mąka pszenna 500 g, cukier – 100 g, szklanka mleka 2% – 220 g, 5 żółtek – 150 g, masło roślinne – 40 g, drożdże – 50 g, rodzynki – 50 g, skórka starta z jednej cytryny, sól, cukier puder – 30 g, 3 łyżki soku z cytryny – 30 g, tłuszcz i tarta bułka do posypania formy.

 WYKONANIE: rodzynki zalać wrzącą wodą, pozostawić na 15 minut, potem odsączyć na sitku. Mleko podgrzać, dodać do niego drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jaja umyć, sparzyć wrzątkiem i wbić, oddzielając białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. W rondelku rozpuścić masło, do miski przesiać mąkę, dodać utarte żółtka, rozczyn, szczyptę soli, skórkę startą z umytej oraz sparzonej cytryny. Potem wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki, a na jego powierzchni powinny się tworzyć pęcherzyki). Wlać roztopiony letni tłuszcz, dodać rodzynki i wyrabiać jeszcze około 10 minut.

Specjalną formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem, wysypać tarta bułką. Do formy włożyć wyrobione ciasto (nakładać do 1/3 wysokości formy), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Potem, po wyciągnięciu z piekarnika polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku cytrynowego (cukier wsypać do miseczki, dodać do niego sok cytrynowy i utrzeć całość mikserem). Podsumowując, można zrezygnować z lukru.  Babkę podzielić na 20 kawałków.

 Babka drożdżowa: SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:

Cała babka zawiera: B – 72 g, T – 69 g, W – 502 g, 50 WW, 9 WBT, 2895 kcal

1 porcja: B – 4 g, T – 4 g, W – 25 g, 2,5 WW, 0,5 WBT, 145 kcal

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pyszny piernik https://diabetyk.pl/przepisy-diabetyka/desery-ciasta-koktajle/piernik-z-jablkami/  lub szarlotkę http://dietolog.pl/2020/11/szarlotka-z-pianka-i-kruszonka/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Skip to content