ŁOSOŚ W BROKUŁOWYM SOSIE
2 PORCJE
SKŁADNIKI: łosoś wędzony sałatkowy – 80 g, makaron kokardki małe Lubella 7 – 50 g, brokuły po ugotowaniu – 200 g, 2 łyżki śmietany 12% – 40 g, sól, pieprz, listki bazylii do ozdoby.
WYKONANIE: Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuły również ugotować w osolonej wodzie około 8-9 minut, odcedzić, ostudzić, zmiksować i dodać śmietanę. Gdy masa brokułowa będzie zbyt gęsta należy dodać 2-3 łyżki wody gotowanej z brokuł. Doprawić pieprzem i solą. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem brokułowym i posypać rozdrobnionym łososiem sałatkowym. Ozdobić listkami bazylii.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT
Całe danie: B – 31 g, T – 12 g, W – 47 g, 4.7 WW, 2.4 WBT, 404 kcal
1 porcja: B – 15 g, T – 6 g, W – 23 g, 2.3 WW, 1.2 WBT, 202 kcal