1. Home
  2. »
  3. Odżywianie
  4. »
  5. Przepisy
  6. »
  7. JAJKA Z AWOKADO

JAJKA Z AWOKADO

JAJKA Z AWOKADO (4 PORCJE)

Odmienną od tradycyjnych jaj z nadzieniem jest wersja jajka z awokado. Do tego plasterek wędzonego łososia. Mniam…

SKŁADNIKI: ½ obranego i wydrążonego awokado – 50 g, 2 łyżki soku z limonki – 20 g, serek biały typu feta – 60 g, papryka – 20 g, natka pietruszki, 2 jajka ugotowane na twardo – 130 g, 4 plasterki łososia wędzonego – 6 g, sól, pieprz.

WYKONANIE: po pierwsze, awokado oczyścić z pestki, obrać i skropić sokiem z limonki. Włożyć do miseczki. Po drugie, dodać serek i żółtka z przekrojonych wzdłuż jajek, rozgniecionych widelcem. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Po trzecie, gotowym farszem napełniać białka. Na wierzch jajek położyć kawałeczki łososia i udekorować posiekaną natki pietruszki.

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:

Całe danie zawiera: B – 32 g, T – 28 g, W – 8 g, 0,8 WW, 3,8 WBT, 367 kcal

1 porcja: B – 8 g, T – 7 g, W – 2 g, 0,2 WW, 0,9 WBT, 92 kcal

Polecamy też jajka zapiekane z serem https://diabetyk.pl/przepisy-diabetyka/przystawki-i-przekaski/jaja-zapiekane-z-zoltym-serem/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Skip to content