JAJKA Z AWOKADO

JAJKA Z AWOKADO (4 PORCJE)

Odmienną od tradycyjnych jaj z nadzieniem jest wersja jajka z awokado. Do tego plasterek wędzonego łososia. Mniam…

SKŁADNIKI: ½ obranego i wydrążonego awokado – 50 g, 2 łyżki soku z limonki – 20 g, serek biały typu feta – 60 g, papryka – 20 g, natka pietruszki, 2 jajka ugotowane na twardo – 130 g, 4 plasterki łososia wędzonego – 6 g, sól, pieprz.

WYKONANIE: po pierwsze, awokado oczyścić z pestki, obrać i skropić sokiem z limonki. Włożyć do miseczki. Po drugie, dodać serek i żółtka z przekrojonych wzdłuż jajek, rozgniecionych widelcem. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Po trzecie, gotowym farszem napełniać białka. Na wierzch jajek położyć kawałeczki łososia i udekorować posiekaną natki pietruszki.

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:

Całe danie zawiera: B – 32 g, T – 28 g, W – 8 g, 0,8 WW, 3,8 WBT, 367 kcal

1 porcja: B – 8 g, T – 7 g, W – 2 g, 0,2 WW, 0,9 WBT, 92 kcal

Polecamy też jajka zapiekane z serem https://diabetyk.pl/przepisy-diabetyka/przystawki-i-przekaski/jaja-zapiekane-z-zoltym-serem/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Skip to content