JAJA ZAPIEKANE Z ŻÓŁTYM SEREM

JAJA ZAPIEKANE Z ŻÓŁTYM SEREM

2 PORCJE

SKŁADNIKI

2 jajka – 120 g, starty ser żółty gouda – 20 g, kilka marynowanych podgrzybków – 60 g, 1 łyżka masła – 6 g, 1 łyżeczka mąki pszennej – 3 g, ¼ szklanki mleka 2% – 60 g, ząbek czosnku, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego – 6 g, 1 łyżka śmietany 12% – 20 g, suszony tymianek, sól, pieprz.

WYKONANIE

Jaja ugotować na twardo. Masło stopić, oprószyć mąką, zasmażyć. Wlać mleko i przecier. Mieszając, podgrzewać do zgęstnienia sosu. Potem dodać posiekany czosnek i śmietanę. Sos przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka obrać i przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka, zmiksować je z serem, doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić połówki białek. Sos wlać do żaroodpornej formy, włożyć połówki jajek. Zapiekać 15 minut

w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem udekorować marynowanymi grzybkami.

Jaja zapiekane z żółtym serem: SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT

Cała porcja zawiera: B – 20 g, T – 22 g, W – 8 g, 0,8 WW, 2,8 WBT, 304 kcal

1 porcja: B – 10 g, T – 11 g, W – 4 g, 0,4 WW, 1,4 WBT, 152 kcal

Polecamy też galaretkę drobiową https://diabetyk.pl/przepisy-diabetyka/przystawki-i-przekaski/tymbaliki-z-drobiu/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Skip to content