JAJA ZAPIEKANE Z ŻÓŁTYM SEREM
2 PORCJE
SKŁADNIKI
2 jajka – 120 g, starty ser żółty gouda – 20 g, kilka marynowanych podgrzybków – 60 g, 1 łyżka masła – 6 g, 1 łyżeczka mąki pszennej – 3 g, ¼ szklanki mleka 2% – 60 g, ząbek czosnku, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego – 6 g, 1 łyżka śmietany 12% – 20 g, suszony tymianek, sól, pieprz.
WYKONANIE
Jaja ugotować na twardo. Masło stopić, oprószyć mąką, zasmażyć. Wlać mleko i przecier. Mieszając, podgrzewać do zgęstnienia sosu. Potem dodać posiekany czosnek i śmietanę. Sos przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka obrać i przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka, zmiksować je z serem, doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić połówki białek. Sos wlać do żaroodpornej formy, włożyć połówki jajek. Zapiekać 15 minut
w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem udekorować marynowanymi grzybkami.
Jaja zapiekane z żółtym serem: SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT
Cała porcja zawiera: B – 20 g, T – 22 g, W – 8 g, 0,8 WW, 2,8 WBT, 304 kcal
1 porcja: B – 10 g, T – 11 g, W – 4 g, 0,4 WW, 1,4 WBT, 152 kcal
Polecamy też galaretkę drobiową https://diabetyk.pl/przepisy-diabetyka/przystawki-i-przekaski/tymbaliki-z-drobiu/