1 PORCJA
SKŁADNIKI: ½ kostki bulionu drobiowego, 1 duże dojrzałe, obrane i oczyszczone z pestki awokado – 130 g, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% – 20 g, 2 łyżki soku z limonki – 20 g, dowolne zioła np. kolendra, szałwia, sól, czerwony pieprz.
WYKONANIE: Awokado obrać, przepołowić i usunąć pestkę. Owoc pokroić i wrzucić do miski, dodać sok wyciśnięty z limonki i zmiksować w blenderze. Do musu z awokado dodać pół łyżki kwaśnej śmietany, doprawić do smaku solą oraz czerwonym pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Bulion zagotować i cały czas mieszając, powoli dodawać pozostałą śmietanę (należy uważać, aby się nie zważyła), zmiksować. Do bulionu ze śmietaną stopniowo dodawać przygotowany mus z awokado. Całość dokładnie wymieszać. Zioła opłukać i drobno posiekać. Dodać do zupy, doprawić solą. Podgrzewając zupę należy pamiętać, aby nie doprowadzać do wrzenia, ponieważ zupa nabierze wówczas brzydkiego, szarego koloru.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
1 porcja: B – 3 g, T – 24 g, W – 15 g, 1.5 WW, 2.2 WBT, 251 kcal