1. Home
  2. »
  3. Przepisy diabetyka
  4. »
  5. Zupy
  6. »
  7. ZUPA GULASZOWA

ZUPA GULASZOWA

5 PORCJI

SKŁADNIKI: wołowina bez kości – 500 g, wieprzowina bez kości 300 g, 2 kolorowe papryki – 200 g, cebula 60 g, 2 pomidory – 200 g, 1 ząbek czosnku 1 marchewka – 100 g, 2 ziemniaki – 200 g, 1 bulion z 1 kostki rosołowej liście laurowe, ziele angielskie, słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, szczypta chili, 1 łyżka przecieru pomidorowego – 20 g, majeranek, 2 łyżki mąki – 40 g, 3 łyżki oliwy – 24 g, ½ puszki kukurydzy – 140 g, sól, pieprz.

WYKONANIE: Mięso oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć mąką, podsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie wrzucić do garnka z wodą i gotować. Zbieramy szum i wrzucamy kostkę rosołową, wszystkie przyprawy oraz czosnek. Gdy mięso będzie już lekko miękkie pokroić pozostałe warzywa i dodać zupy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dołożyć do zupy. Zupę doprawić przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać osączoną kukurydzę. Przed podaniem posypać zupę natką pietruszki.

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 138 g, T – 110 g, W – 113 g, 11,3 WW, 15,4 WBT, 1913 kcal
1 porcja: B – 28 g, T – 22 g, W – 23 g, 2,3 WW, 3 WBT, 382 kcal

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Skip to content