3 PORCJE
SKŁADNIKI: sałata – 12 g, 3 plastry pomarańcza – 90 g, 3 kulki wydrążone z awokado – 36 g, 1 łyżka
soku z cytryny – 8 g, 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g, sól.
WYKONANIE: Owoc awokado umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę a z miąższu specjalną łyżeczką
wyciąć kulki, wrzucić je do salaterki, skropić sokiem z cytryny. Pomarańcza umyć, obrać, oczyścić z
błonek i pokroić w plastry. Na umytej sałacie skropionej oliwą i posypaną szczyptą soli układamy
plastry pomarańcza i kulki awokado. Gotową sałatkę podawać kilka minut po przyrządzeniu jako
dodatek do mięs lub ryb.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT
Cała sałatka zawiera: B – 3 g, T – 7 g, W – 15 g, 1,4 WW, 0,7 WBT, 164 kcal
1 porcja: B – 1 g, T – 2 g, W – 5 g, 0,5 WW, 0 WBT, 55 kcal