3 PORCJE
SKŁADNIKI: naleśniki – ½ szklanki mąki – 70 g, 1 jajko – 60 g, ¾ szklanki mleka 2% – 100 g, tłuszcz do smarowania patelni do smażenia naleśników – 10 g, sól, papryka ostra.
Artykuły na nadzienie – papryka 80g, kiełbasa toruńska 80g, ser żółty gouda 60g, pomidory 80g, cebula 50g, przyprawa oregano.
WYKONANIE: Wszystkie składniki na naleśniki połączyć i wyrobić trzepaczką. Do ciasta można dodać odrobinę wody, szczyptę soli i szczyptę ostrej papryki. Naleśniki smażymy na dwie strony. Na placki nakładamy pokrojoną w krążki paprykę, kiełbasę, plasterki sera żółtego, a na wierzch pokrojone bez skórki pomidory z cebulą. Posypać przyprawami: oregano, sól, pieprz, papryka. Całe danie podgrzewamy w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej i przystrajamy bazylią.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 52 g, T – 42 g, W – 64 g, 6,5 WW, 6 WBT, 813 kcal
1 porcja: B – 17 g, T – 14 g, W – 21 g, 2 WW, 2 WBT, 270 kcal