1. Home
  2. »
  3. Przepisy diabetyka
  4. »
  5. Przystawki i przekąski
  6. »
  7. KROKIETY Z PIECZARKAMI

KROKIETY Z PIECZARKAMI

6 PORCJI

SKŁADNIKI: mąka pszenna – 100 g, 1 jajko – 50 g, ½ szklanki mleka 2% – 120 g, ½ szklanki wody – 120 g, pieczarki – 350 g, cebula – 40 g, 2 łyżki oleju – 16 g, 2 łyżki bułki tartej – 20 g, sól, pieprz, vegeta.

WYKONANIE: Jajko umyć i wybić do garnka, dodać mleko, sól, wymieszać trzepaczką, wsypać przesianą mąkę, wodę i ponownie wymieszać trzepaczką, aż ciasto będzie jednolite. Tak przygotowane ciasto pozostawić na 30 minut. Na koniec do ciasta dodać łyżeczkę oliwy i wymieszać. Rozgrzać patelnię, wlać łyżką niewielką ilość ciasta, rozprowadzić po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, obracając łopatką, gdy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni. Zrumienione naleśniki układać na talerzu jeden na drugim, aby nie obsychały. Przygotować farsz: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki i razem dusić aż do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Przygotowane nadzienie nałożyć na naleśniki, złożyć boki do środka i zwinąć. Smacznym dodatkiem do krokietów jest czysty barszcz czerwony z majerankiem.

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT
Całe danie: B – 47 g, T – 26 g, W – 156 g, 15,5 WW, 4 WBT, 966 kcal
1 porcja: B – 8 g, T – 4 g, W – 26 g, 2,5 WW, 0,5 WBT, 161 kcal

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Skip to content