1. Home
  2. »
  3. Przepisy diabetyka
  4. »
  5. Dania rybne
  6. »
  7. CANNELLONI Z DORSZEM

CANNELLONI Z DORSZEM

4 PORCJE

SKŁADNIKI: dorsz mielony – 300 g, ser parmezan mielony – 15 g, posiekana bazylia – 8 g, sok z ½ cytryny – 20 g, 2 łyżeczki bułki tartej – 6 g, sól, biały pieprz, natka pietruszki, 8 szt. makaron cannelloni Libella – 80 g, sos pomidorowy Cykoria – 50 g wymieszany z 1 łyżką oleju – 8 g, bazylia i kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby.

WYKONANIE: Odmrożoną rybę zmielić przez maszynkę na drobnym sicie. Do masy rybnej dodać posiekaną pietruszkę i bazylię, bułkę tartą, mielony parmezan. Doprawić solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i wymieszać. Makaron na chwilę zanurzamy we wrzącej osolonej wodzie, po czym układamy go na talerzu jeden obok drugiego, tak aby się nie pokleił i czekamy aż ostygnie. Przygotowane cannelloni napychamy gotowym farszem, po czym układamy na dużym półmisku. Sos pomidorowy przygotowujemy wg przepisu rozpuszczając go w wodzie z oliwą i doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem polewamy cannelloni
i zapiekamy około 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Danie podajemy ciepłe ozdobione listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi.

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT
Całe danie: B – 72 g, T – 17 g, W – 66 g, 6,5 WW, 4,5 WBT, 718 kcal
1 porcja (2 szt. cannelloni): B – 18 g, T – 4 g, W – 16 g, 1,5 WW, 1 WBT, 180 kcal

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Skip to content