4 PORCJE
SKŁADNIKI: 500 g płatów śledziowych, 2 cebule – 40 g, suszone podgrzybki – 100 g,
3 łyżki oleju – 30 g, 1 łyżka octu spirytusowego – 10 g, sól, pieprz, kilka liści laurowych, plasterki jabłka do dekoracji.
WYKONANIE: Śledzie dokładnie opłukać i przez godzinę moczyć w wodzie z dodatkiem octu. W tym czasie grzyby zalać wrzątkiem, odsączyć i ponownie zalać wodą. Pozostawić na godzinę, a następnie odsączyć i pokroić w drobniutką kostkę. W rondelku układać warstwami: pokrojone śledzie, grzyby i pokrojoną w piórka cebulę, aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę posypywać odrobiną soli, pieprzem. Między warstwy włożyć liście laurowe. Następnie całość zalać olejem, przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut, lekko mieszając składniki. Przed podaniem wyjąć liście laurowe i podawać na ciepło lub na zimno.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 85 g, T – 93 g, W – 21 g, 1247 kcal, 2 WW, 12 WBT, 1247 kcal
1 porcja: B – 21 g, T – 23 g, W – 5 g, 311 kcal, 0,5 WW, 3 WBT, 311 kcal