1. Home
  2. »
  3. Przepisy diabetyka
  4. »
  5. Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym i pestkami dyni

Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym i pestkami dyni

Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym i pestkami dyni

3 PORCJE

 SKŁADNIKI: filet z kurczaka bez skóry – 200 g, sałata – 50 g, pomidor – 130 g, pestki dyni – 20 g, ser pleśniowy Lazur turkusowy – 100 g, 1 torebka sosu paprykowego Winiary – 10 g, 3 łyżki oliwy – 24 g, przyprawa do kurczaka, sól.

 

WYKONANIE : Kurczaka umyć i osuszyć, posolić, posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. Listki sałaty opłukać, dokładnie osuszyć, porwać na małe kawałki. Ser pleśniowy Lazur turkusowy pokroić w kostkę. Ponadto na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Składniki sałatki umieścić w salaterce, wymieszać z rozrobionym wg przepisu sosem (3 łyżki wody i 3 łyżki oliwy). Gotową sałatkę posypać pestkami z dyni. Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym i pestkami dyni to świetny pomysł na przystawkę lub danie główne z dodatkiem pieczywa.

 

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:

Całe danie: B – 66 g, T – 80 g, W – 12 g, 1 WW, 10 WBT, 1015 kcal

1 porcja: B – 22 g, T – 27 g, W – 4 g, 0,5 WW, 3,5 WBT, 338 kcal

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Skip to content