Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym i pestkami dyni
3 PORCJE
SKŁADNIKI: filet z kurczaka bez skóry – 200 g, sałata – 50 g, pomidor – 130 g, pestki dyni – 20 g, ser pleśniowy Lazur turkusowy – 100 g, 1 torebka sosu paprykowego Winiary – 10 g, 3 łyżki oliwy – 24 g, przyprawa do kurczaka, sól.
WYKONANIE : Kurczaka umyć i osuszyć, posolić, posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. Listki sałaty opłukać, dokładnie osuszyć, porwać na małe kawałki. Ser pleśniowy Lazur turkusowy pokroić w kostkę. Ponadto na suchej patelni podprażyć pestki dyni. Składniki sałatki umieścić w salaterce, wymieszać z rozrobionym wg przepisu sosem (3 łyżki wody i 3 łyżki oliwy). Gotową sałatkę posypać pestkami z dyni. Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym i pestkami dyni to świetny pomysł na przystawkę lub danie główne z dodatkiem pieczywa.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 66 g, T – 80 g, W – 12 g, 1 WW, 10 WBT, 1015 kcal
1 porcja: B – 22 g, T – 27 g, W – 4 g, 0,5 WW, 3,5 WBT, 338 kcal