Indyk z bananem zapiekany w sosie curry

Indyk z bananem zapiekany w sosie curry

 Indyk z bananem zapiekany w sosie curry zawiera w jednej porcji tylko 1,5 WW, 1 WBT i 172 kcal

2 PORCJE

SKŁADNIKI: 1 banan – 100 g, pierś z indyka – 200 g, 1 łyżeczka mąki pszennej – 8 g, ½ kostki rosołowej – 5 g, 2 łyżki białego wina – 15 g, 2 łyżki śmietany 12% – 40 g, przyprawa curry, sól, pieprz, posiekany szczypiorek.

 

WYKONANIE: Filet umyć, rozkroić mięso na plastry. Ponieważ nie chcemy zwiększać jego kaloryczności, ułożyć go na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.  Obsmażyć z obu stron. Filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać rozrobionym, ostudzonym rosołem ze śmietaną, przyprawą curry, połączyć z winem. Ponadto przyprawić solą i pieprzem. Banany obrać, pokroić w plasterki. Razem z mięsem ułożyć w naczyniu. Zapiekać przez 20 minut w nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Indyk z bananem zapiekany w sosie curry można podawać z dodatkami lub surówką ze świeżych warzyw.

 

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:

Całe danie: B – 41 g, T – 7 g, W – 31 g, 3 WW, 2 WBT, 344 kcal

1 porcja: B – 20 g, T – 3 g, W – 15 g, 1,5 WW, 1 WBT, 172 kcal

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

NAJNOWSZE

Skip to content