Indyk z bananem zapiekany w sosie curry
Indyk z bananem zapiekany w sosie curry zawiera w jednej porcji tylko 1,5 WW, 1 WBT i 172 kcal
2 PORCJE
SKŁADNIKI: 1 banan – 100 g, pierś z indyka – 200 g, 1 łyżeczka mąki pszennej – 8 g, ½ kostki rosołowej – 5 g, 2 łyżki białego wina – 15 g, 2 łyżki śmietany 12% – 40 g, przyprawa curry, sól, pieprz, posiekany szczypiorek.
WYKONANIE: Filet umyć, rozkroić mięso na plastry. Ponieważ nie chcemy zwiększać jego kaloryczności, ułożyć go na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Obsmażyć z obu stron. Filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać rozrobionym, ostudzonym rosołem ze śmietaną, przyprawą curry, połączyć z winem. Ponadto przyprawić solą i pieprzem. Banany obrać, pokroić w plasterki. Razem z mięsem ułożyć w naczyniu. Zapiekać przez 20 minut w nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Indyk z bananem zapiekany w sosie curry można podawać z dodatkami lub surówką ze świeżych warzyw.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 41 g, T – 7 g, W – 31 g, 3 WW, 2 WBT, 344 kcal
1 porcja: B – 20 g, T – 3 g, W – 15 g, 1,5 WW, 1 WBT, 172 kcal