Diabetyk | Cukrzyca

DLACZEGO JA?

Pod wpływem słońca dochodzi do wytwarzania w skórze witaminy D. Badania prowadzone na myszach pokazują, że jeśli pozbawimy ich witaminy D, wzrasta u nich ryzyko cukrzycy. Na podstawie badań obserwacyjnych stwierdzono związek między niedoborem witaminy D i cukrzycą typu 1 także u ludzi. Niedobór tej witaminy zaburza układ odpornościowy. Wprawdzie jej brak sam w sobie nie jest przyczyną cukrzycy typu 1, ale w sytuacji, gdy dana osoba znajduje się w grupie ryzyka cukrzycy, może być on dodatkowym czynnikiem obciążającym, który przyczyni się do ostatecznego ujawnienia się choroby.

cukrzyca, diabetyk.pl. cukrzyca, o cukrzycy, z cukrzycą, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, moja cukrzyca

Druga z teorii, nazwana hipotezą higieny, za wzrost zachorowalności na cukrzycę typu 1 obwinia… zbytnią czystość. Zaostrzona higiena oznacza znacznie mniej interakcji związanych z bakteriami, które stymulują układ odpornościowy do działania. Kiedy nie ma tej stymulacji układ odpornościowy zaczyna pracować dużo leniwiej. W krajach rozwijających się, gdzie choroby zakaźne są częstsze, cukrzyca typu 1 występuje rzadziej niż w krajach bogatych. Badania na myszach potwierdzają to przypuszczenie – myszy wychowywane w warunkach niemalże sterylnych okazały się bardziej podatne na cukrzycę typu 1 niż te, które chowano w klatkach bez przesadnej dbałości o czystość.
Trzecia z teorii przyczyn występowania cukrzycy typu 1 wskazuje na zmiany w sposobie karmienia niemowląt. W 1980 r. naukowcy zauważyli zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 1 u dzieci, które były karmione piersią. Może to oznaczać, że skład mleka matki ma właściwości protekcyjne względem cukrzycy. Natomiast białko mleka krowiego jest obecnie uważane za czynnik, który osłabia układ odpornościowy, co u osób podatnych genetycznie może być bodźcem wpływającym na rozwinięcie się cukrzycy. Temat ten zaczyna być coraz bardziej zgłębiany – obecnie trwa badanie TEDDY, które analizuje wszystkie możliwe przyczyny cukrzycy typu 1 jednocześnie. Polega na skrupulatnej analizie noworodków z genetyczną predyspozycją do cukrzycy typu 1, aby ustalić, które czynniki środowiskowe będą decydowały o pojawieniu się u nich tej choroby. Badanie ma się zakończyć w 2023 r.