1. Home
  2. »
  3. Przepisy diabetyka
  4. »
  5. Zapiekanki, gulasze
  6. »
  7. LECZO BOROWIKOWE

LECZO BOROWIKOWE

4 PORCJE

SKŁADNIKI: Ugotowane w osolonej wodzie i odcedzone borowiki – 300 g, czerwona papryka – 70 g, cebula – 60 g, 1 jajko ugotowane na twardo – 50 g, ½ puszki kukurydzy konserwowej – 120 g, 1 łyżka stołowa natki pietruszki, 2 łyżki majonezu kieleckiego – 40 g, sól, pieprz.

WYKONANIE: Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut, po czym odcedzić. Dodać pokrojoną w paski paprykę, cebulę w piórka, jajko ugotowane na twardo pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Gotową sałatkę pozostawić na 2 godziny do „przegryzienia się”
i nabrania wspaniałego grzybowego smaku.

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT
Całe danie: B – 18 g, T – 36 g, W – 49 g, 5 WW, 4 WBT, 568 kcal
1 porcja: B – 4,5 g, T – 9 g, W – 12 g, 1 WW, 1 WBT, 142 kcal

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Skip to content