1. Home
  2. »
  3. Przepisy diabetyka
  4. »
  5. Zapiekanki, gulasze
  6. »
  7. ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI

ZAPIEKANKA Z BROKUŁAMI

4 PORCJE

SKŁADNIKI: surowa pierś z kurczaka – 500 g, a po ugotowaniu – 360 g, kolorowy makaron – 80 g, surowy brokuł z małymi łodyżkami – 400 g, a po ugotowaniu i odcięciu różyczek – 300 g, 3 połówki brzoskwiń z puszki – 140 g, ser żółty edamski – 100 g, 4 łyżki śmietany 12% – 100 g, 5 łyżek soku brzoskwiniowego z puszki – 50 g, sól, pieprz, listki selera do ozdoby.

WYKONANIE: Makaron wrzucić do osolonej wody i ugotować do miękkości. Mięso umyć i gotować około 30 minut w osolonej wodzie. W tym czasie umyć brokuły, naciąć na krzyż łodygi (szybciej się ugotują) i gotować do miękkości (10 minut), również w osolonej wodzie. Odsączyć na sicie. Makaron odcedzić, wymieszać z pokrojonym w kostkę mięsem
i brzoskwiniami. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przekładając różyczkami z brokułów. Warstwę doprawić solą i pieprzem, po czym małą łyżeczką nakładać w różnych miejscach starty żółty ser ze śmietaną. Gotową zapiekankę polać sokiem brzoskwiniowym. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT
Całe danie: B – 129 g, T – 42 g, W – 99 g, 1244 kcal, 10 WW, 9 WBT, 1244 kcal
1 porcja: B – 32 g, T – 10 g, W – 25 g, 311 kcal, 2,5 WW, 2 WBT, 311 kcal

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

NAJNOWSZE

Skip to content