2 PORCJE
SKŁADNIKI: mięso mielone z kurczaka – 60 g, 2 duże liście kapusty białej – 200 g, cebula – 30 g, 2 łyżki ryżu – 20 g, sól, pieprz, Vegeta.
SKŁADNIKI na sos: 2 Łyżki koncentratu pomidorowego 30% – 40 g, cebula – 10 g, ¾ szklanki wywaru z warzyw lub odtłuszczonego wywaru mięsnego, łyżka mąki pszennej – 10 g, natka pietruszki, sól, pieprz.
WYKONANIE: Ryż opłukać, wrzucić do ½ litra osolonej, zimnej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu przepłukać na sitku zimną wodą. Pozostawić do odcieknięcia. Liście kapusty umyć, obgotować w osolonej wodzie, ściąć zgrubienia na liściach. Cebulę obrać, umyć i razem z mięsem zemleć na grubych oczkach. Połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić do smaku przyprawami. Z mięsa uformować dwie kulki, każdą z nich zawinąć w liść kapusty, zalać niewielką ilością osolonej wody i dusić do miękkości.
Sos: Cebule obrać, umyć i pokroić w drobne piórka, mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, natkę pietruszki umyć pod bieżącą wodą i drobno posiekać. Ugotować wywar mięsny lub warzywny, dodać do niego przecier pomidorowy oraz cebulę, zamieszać i gotować około 10 minut. Na wrzący sos wlać przez sito zawiesinę z mąki, wymieszać, aby nie powstały grudki, doprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Gotowym sosem polać ugotowane gołąbki.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT:
Całe danie: B – 17 g, T – 6 g, W – 39 g, 3,9 WW, 1,2 WBT, 275 kcal
1 porcja: B – 9 g, T – 3 g, W – 20 g, 1,8 WW, 0,6 WBT, 137 kcal