2 PORCJE PO DWIE PAŁKI
SKŁADNIKI: 4 pałki z kurczaka z kostką po 120 g, a po wyciągnięciu kostki po 100 g, 2 ząbki czosnku, sól, przyprawa do kurczaka, majeranek, do ozdoby plasterki mandarynek, kawałeczki winogrona i listki bazylii.
WYKONANIE: Oczyszczone pałki posolić, obsypać przyprawami i rozkłuconym czosnkiem. Tak przygotowane mięso pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu pod przykryciem. Gdy mięso przesiąknie smakiem przypraw, pałki układamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy około 30 minut. Dolną blachę piekarnika podlewamy wodą, by woda parowała i nadała mięsu soczystość. Gotowe danie układamy na półmisku ozdabiając mandarynkami, winogronem i listkami bazylii.
SKŁAD ODŻYWCZY, WW, WBT
Całe danie: B – 67 g, T – 40 g, W – 0 g, 0 – WW, 6.4 – WBT, 632 kcal
1 porcja: B – 33 g, T – 20 g, W – 0 g, 0 WW, 3.2 WBT, 316 kcal