1. Home
  2. »
  3. Produkty od kuchni
  4. »
  5. Porzeczki czerwone

Porzeczki czerwone

Porzeczki czerwone są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Jej zalecaną dzienną dawkę dostarcza już 200 g tych owoców. Ich zaletą jest niewielka kaloryczność, duża zawartość błonnika, potasu, kwasu foliowego i bardzo duża ilość flawonoidów, które chronią przed wolnymi rodnikami.

Porzeczki czerwone należą do grupy owoców niskokalorycznych – 100 g porzeczek dostarcza jedynie 31 kcal. W tej ilości znajduje się 13,8 g węglowodanów ogółem, z czego aż 7,7 g stanowi błonnik pokarmowy, zaś tylko 6,1 g węglowodany przyswajalne. Duża zawartość błonnika w porzeczkach czerwonych opóźnia wzrost glukozy we krwi po spożyciu posiłku.

Istotnym ich walorem jest duża ilość zawartej w nich pektyny, która należy do frakcji błonnika rozpuszczalnego mającego właściwości obniżania stężenia cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej.

100 g porzeczek czerwonych zawiera:

  • minimalną ilość tłuszczu (0,2 g) i zero cholesterolu,
  • witaminę C (w świeżych porzeczkach 46 mg, czyli połowę dziennego zapotrzebowania), która zwiększa odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate. Zwiększając wytwarzanie kolagenu, wzmacnia zęby, kości i chrząstki. Witamina C zmniejsza ryzyko anemii, dzięki temu, że poprawia wchłanianie żelaza z pożywienia. Jest to witamina przeciwutleniająca, dlatego zabezpiecza „zły” cholesterol LDL przed utlenianiem i osłabia możliwości wywoływania przez niego miażdżycy.
  • witaminę E – 0,4 mg, 
  • kwas foliowy (11 mcg) – odpowiednią ilość tej witaminy powinny spożywać szczególnie kobiety w ciąży i planujące dziecko. Kwas foliowy obniża też stężenie homocysteiny we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Wzbogaca organizm w „hormony szczęścia”, uspokaja układ nerwowy, pobudza aktywność, poprawia pamięć, wspólnie z innymi składnikami chroni także przed anemią.
  • dużo potasu (259 mg) – pomaga on w obniżaniu podwyższonego ciśnienia krwi, poprawia pracę serca i dotlenienie mózgu, zwiększa sprawność mięśni,
  • sporo, jak na owoce składników mineralnychżelaza (w świeżych i mrożonych 0,9 mg), cynku (w świeżych i mrożonych 0,22 mg), manganu (0,7 mg),
  • dużo flawonoidów (nadających porzeczkom piękny czerwony kolor) – są one tzw. przeciwutleniaczami zmniejszającymi ryzyko choroby wieńcowej, mają też właściwości chroniące przed zlepianiem się płytek krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko udaru mózgu.

mgr Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NAJNOWSZE

Czosnek

Czosnek Czosnek jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i flawonoidów.

Czytaj więcej »
Skip to content