Buraki

Buraki

Ze względu na dużą zawartość flawonoidów, potasu i niemałą żelaza, buraki mogą stanowić wartościowy dodatek do potraw. Pamiętajmy tylko, aby były spożywane w umiarkowanej ilości, gdyż zawierają sporo węglowodanów.

 

Kaloryczność buraków jest nieco większa niż wielu innych warzyw – 100 g (po oczyszczeniu)  dostarcza 38 kcal. Wynika to z większej w nich zawartości węglowodanów. W 100 g buraków znajduje się 9,5 g węglowodanów ogółem, z czego 2,2 g stanowi błonnik pokarmowy, a 7,3 g (czyli 0,7 WW) węglowodany przyswajalne. Buraki należą do grupy warzyw o średniej zawartości węglowodanów (podobnie jak m.in. marchew). Dlatego, lepiej spożywać je w niewielkich ilościach – nie więcej niż 1 sztuka do jednego posiłku.

 

 Co zawierają buraki?

– białko roślinne w niewielkiej ilości (1,8%)

– jedynie ślad tłuszczu (0,1 g w 100 g) i zero cholesterolu

bardzo dużo potasu (350 mg w100 g), który sprzyja zmniejszeniu podwyższonego ciśnienia krwi, usprawnia pracę serca, poprawia ukrwienie mózgu i funkcjonowanie mięśni;

– sporo żelaza (1,7 mg 100 g), które chroni przed niedokrwistością;

– dużo kwasu foliowego (87 mcg w 100 g), który zmniejsza ryzyko miażdżycy, a ponadto potrzebny jest kobietom w ciąży i wpływa korzystnie na układ nerwowy,  przeciwdziała także anemii;

– średnią ilość witaminy C (10 mg w 100 g) jeden średni burak pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę;

niewielkie ilości witamin z grupy B: B1 (0,02 mg/100 g), B2 (0,05 mg/100 g), B6 (0,05 mg/100g), witaminę PP (0,4 mg/100g);

średnią ilość wapnia (41 mg/100 g), ponadto magnez, mangan i cynk;

– bardzo dużo flawonoidów, które chroniąc „zły” cholesterol przed utlenianiem zmniejszają jego zdolność do wywoływania miażdżycy. Flawonoidy pomagają też obniżyć stężenie glukozy we krwi, zapobiegają uszkodzeniom DNA, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

 

Wartość odżywcza buraków (w częściach jadalnych, czyli po oczyszczeniu)*

 

Składnik

W 100 g buraków W porcji 150 g
Energia (kcal)

38

57

Białko (g)

1,8

2,7

Tłuszcz (g)

0,1

0,2

Węglowodany ogółem (g)

9,5

14,3

Błonnik pokarmowy (g)

2,2

3,3

Węglowodany przyswajalne (g)

7,3

11

Wymienniki węglowodanowe, WW*

0,7

1,1

Wymienniki białkowo-tłuszczowe, WBT* z białka i tłuszczu pochodzi 8,1 kcal, czyli 0,08 WBT z białka i tłuszczu pochodzi 12,2 kcal, czyli 0,12 WBT

* Obliczenia na podst. H. Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2005

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Czosnek

Czosnek jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Z

Czytaj więcej »
Skip to content