Buraki

Buraki

Ze względu na dużą zawartość flawonoidów, potasu i niemałą żelaza, buraki mogą stanowić wartościowy dodatek do potraw. Pamiętajmy tylko, aby były spożywane w umiarkowanej ilości, gdyż zawierają sporo węglowodanów.

 

Kaloryczność buraków jest nieco większa niż wielu innych warzyw – 100 g (po oczyszczeniu)  dostarcza 38 kcal. Wynika to z większej w nich zawartości węglowodanów. W 100 g buraków znajduje się 9,5 g węglowodanów ogółem, z czego 2,2 g stanowi błonnik pokarmowy, a 7,3 g (czyli 0,7 WW) węglowodany przyswajalne. Buraki należą do grupy warzyw o średniej zawartości węglowodanów (podobnie jak m.in. marchew). Dlatego, lepiej spożywać je w niewielkich ilościach – nie więcej niż 1 sztuka do jednego posiłku.

 

 Co zawierają buraki?

– białko roślinne w niewielkiej ilości (1,8%)

– jedynie ślad tłuszczu (0,1 g w 100 g) i zero cholesterolu

bardzo dużo potasu (350 mg w100 g), który sprzyja zmniejszeniu podwyższonego ciśnienia krwi, usprawnia pracę serca, poprawia ukrwienie mózgu i funkcjonowanie mięśni;

– sporo żelaza (1,7 mg 100 g), które chroni przed niedokrwistością;

– dużo kwasu foliowego (87 mcg w 100 g), który zmniejsza ryzyko miażdżycy, a ponadto potrzebny jest kobietom w ciąży i wpływa korzystnie na układ nerwowy,  przeciwdziała także anemii;

– średnią ilość witaminy C (10 mg w 100 g) jeden średni burak pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę;

niewielkie ilości witamin z grupy B: B1 (0,02 mg/100 g), B2 (0,05 mg/100 g), B6 (0,05 mg/100g), witaminę PP (0,4 mg/100g);

średnią ilość wapnia (41 mg/100 g), ponadto magnez, mangan i cynk;

– bardzo dużo flawonoidów, które chroniąc „zły” cholesterol przed utlenianiem zmniejszają jego zdolność do wywoływania miażdżycy. Flawonoidy pomagają też obniżyć stężenie glukozy we krwi, zapobiegają uszkodzeniom DNA, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

 

Wartość odżywcza buraków (w częściach jadalnych, czyli po oczyszczeniu)*

 

Składnik

W 100 g buraków W porcji 150 g
Energia (kcal)

38

57

Białko (g)

1,8

2,7

Tłuszcz (g)

0,1

0,2

Węglowodany ogółem (g)

9,5

14,3

Błonnik pokarmowy (g)

2,2

3,3

Węglowodany przyswajalne (g)

7,3

11

Wymienniki węglowodanowe, WW*

0,7

1,1

Wymienniki białkowo-tłuszczowe, WBT* z białka i tłuszczu pochodzi 8,1 kcal, czyli 0,08 WBT z białka i tłuszczu pochodzi 12,2 kcal, czyli 0,12 WBT

* Obliczenia na podst. H. Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2005

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Czosnek

Czosnek Czosnek jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i flawonoidów.

Czytaj więcej »
Skip to content