Morele

Morele świeże jedzone z umiarem są polecane dla diabetyków, nawet tych z nadwagą. Zawierają dużo beta-karotenu (czyli prowitaminy A), potasu oraz sporo flawonoidów.

W czasie sezonu warto, aby diabetycy jedli morele nawet codziennie, ale w ramach dozwolonej do spożycia w ciągu dnia ilości wszystkich owoców, czyli nie więcej niż 300 g. Dla diabetyków polecane są głównie morele świeże, ponieważ suszone i z puszki zawierają znacznie więcej węglowodanów, więc są niewskazane.
Morele należą do owoców o średniej kaloryczności – 100 g moreli (bez pestki) dostarcza 47 kcal. Diabetycy powinni jednak ograniczyć ich spożywanie ze względu na zawarte w nich węglowodany i pamiętać, aby w sumie nie jeść więcej niż trzy porcje owoców dziennie po 100 g (razem 300 g). 100 g moreli zawiera 12 g węglowodanów ogółem, z czego 1,7 g stanowi błonnik, zaś 10,3 g węglowodany przyswajalne, a więc 1 WW. Warto uświadomić sobie, że ów jeden wymiennik węglowodanowy to tylko trzy małe morele lub jedna duża. Zjedzenie moreli, podobnie jak i innych owoców, razem z posiłkiem powoduje mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi niż spożywanie ich między posiłkami. Diabetykom polecamy przygotowywanie surówek z dodatkiem moreli.

100 g moreli zawiera:

  • białko roślinne (0,9 g) w niewielkiej ilości,
  • minimalną ilość tłuszczu (0,2 g) i zero cholesterolu,
  • bardzo dużo beta-karotenu (254 µg), który w organizmie przekształca się w witaminę A. 100 g moreli zapewnia 25–35% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten. Jest on witaminą przeciwutleniającą i przeciwdziała utlenianiu „złego” cholesterolu LDL, dzięki czemu LDL traci właściwości wywoływania miażdżycy. Witamina A jest potrzebna do dobrego funkcjonowania narządu wzroku, korzystnie wpływa na cerę, chroni przed zbyt wczesnym pojawianiem się zmarszczek, pomaga przedłużyć młody wygląd. Dzięki temu, że bierze udział w tworzeniu nowych komórek zapewnia dobrą odnowę organizmu, zwiększa jego odporność. Wraz z innymi witaminami spełnia istotną rolę w utrzymaniu zdrowej skóry i śluzówki.
  • witaminę C w małej ilości (6,7 g),
  • witaminę E w niewielkiej ilości (0,5 mg),
  • sporą, jak na owoce, ilość niacyny, czyli wit. PP (0,8 mg),
  • dużo potasu (275 mg), który pomaga zmniejszyć ciśnienie tętnicze i reguluje pracę serca, poprawia pracę mięśni, co jest ważne przy dużej aktywności fizycznej polecanej w efektywnej kuracji odchudzającej,
  • niewielkie ilości: żelaza (0,6 mg), cynku (0,14 mg), manganu (0,18 mg),
  • dużo flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami.

mgr Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOWSZE

Czosnek

Czosnek jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Z

Czytaj więcej »
Skip to content