1. Home
  2. »
  3. Produkty od kuchni
  4. »
  5. Chleb Graham

Chleb Graham

Chleb Graham

Wybierając do posiłku chleb graham, warto uwzględniać zawarte w nim węglowodany i wliczać je do ilości zaleconej do spożycia w ciągu dnia. Graham zawiera wprawdzie podobną ilość węglowodanów jak chleb biały, ale za to ma znacznie więcej składników odżywczych.

Jedna dosyć gruba kromka grahama (50 g) zawiera 25 g węglowodanów ogółem, w tym 22 g węglowodanów przyswajalnych, czyli 2,2 wymienniki węglowodanowe (WW). Jedna bardzo cienka kromka (25 g) dostarcza 1 WW.

Kaloryczność wszystkich gatunków pieczywa jest podobna. 100 g chleba grahama dostarcza 226 kcal. Jeśli mamy cukrzycę, nie powinniśmy przekraczać zaleconej do spożycia w ciągu dnia ilości pieczywa i innych produktów zbożowych. Ale nie rezygnujmy z niego, ponieważ dostarcza wielu cennych witamin i innych składników. Do kanapek dodawajmy świeże warzywa, które wzbogacą posiłek w witaminę C i beta-karoten. Jeśli natomiast przestaniesz smarować pieczywo masłem lub innym tłuszczem, pomoże ci to zmniejszyć kaloryczność diety.

 

Co zawiera chleb graham?

– białko roślinne (7,6 g/100 g), więcej niż większość innych gatunków pieczywa,

małą ilość tłuszczu (1,7 g w 100 g),

– dużo witamin z grupy B: B1 (0,229 mg w 100 g), która jest niezbędna do rozpadu węglowodanów zawartych w produktach spożywczych. Ponadto, wspomaga pracę układu nerwowego i zapobiega bólom mięśni przy wysiłku fizycznym. 3 kromki grahama pokrywają 40% dziennego zapotrzebowania na witaminy B1, B2 (0,07 mg w 100 g), PP, czyli niacynę (2 mg w 100 g). Niacyna bierze udział w prawidłowej przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz poprawia wrażliwość organizmu na insulinę. Z tego powodu jest bardzo ważna w diecie osób z cukrzycą.

– sporo potasu (215 mg/100 g),

– niemało cynku (1,9 mg w 100 g),

– trochę żelaza (2,2 mg w 100 g), będzie ono lepiej wykorzystane, jeśli do kanapki dodasz warzywo bogate w witaminę C,

– sporo magnezu (62 mg w 100 g).

 

Wartość odżywcza 100 gramów i 1 dość grubej kromki (50 g) chleba graham

 

Składnik

W 100 g chleba grahama W 1 dość grubej kromce
(50 g) chleba grahama
Energia (kcal) 226 113
Białko (g) 7,6 3,8
Tłuszcz (g) 1,7 0,9
Węglowodany ogółem (g) 49,4 24,7
Błonnik pokarmowy (g) 5 2,5
Węglowodany przyswajalne (g) 44,4 22,2
Wymienniki węglowodanowe, WW* 4,4 2,2
Wymienniki białkowo-

-tłuszczowe, WBT*

z białka
i tłuszczu pochodzi
46 kcal, czyli 0,46 WBT
z białka
i tłuszczu pochodzi
23 kcal, czyli 0,23 WBT

* Obliczenia własne na podst. H. Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2005

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

NAJNOWSZE

Czosnek

Czosnek jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Z

Czytaj więcej »
Skip to content