1. Home
  2. »
  3. Produkty od kuchni
  4. »
  5. Chleb Graham

Chleb Graham

Chleb Graham

Wybierając do posiłku chleb graham, warto uwzględniać zawarte w nim węglowodany i wliczać je do ilości zaleconej do spożycia w ciągu dnia. Graham zawiera wprawdzie podobną ilość węglowodanów jak chleb biały, ale za to ma znacznie więcej składników odżywczych.

Jedna dosyć gruba kromka grahama (50 g) zawiera 25 g węglowodanów ogółem, w tym 22 g węglowodanów przyswajalnych, czyli 2,2 wymienniki węglowodanowe (WW). Jedna bardzo cienka kromka (25 g) dostarcza 1 WW.

Kaloryczność wszystkich gatunków pieczywa jest podobna. 100 g chleba grahama dostarcza 226 kcal. Jeśli mamy cukrzycę, nie powinniśmy przekraczać zaleconej do spożycia w ciągu dnia ilości pieczywa i innych produktów zbożowych. Ale nie rezygnujmy z niego, ponieważ dostarcza wielu cennych witamin i innych składników. Do kanapek dodawajmy świeże warzywa, które wzbogacą posiłek w witaminę C i beta-karoten. Jeśli natomiast przestaniesz smarować pieczywo masłem lub innym tłuszczem, pomoże ci to zmniejszyć kaloryczność diety.

 

Co zawiera chleb graham?

– białko roślinne (7,6 g/100 g), więcej niż większość innych gatunków pieczywa,

małą ilość tłuszczu (1,7 g w 100 g),

– dużo witamin z grupy B: B1 (0,229 mg w 100 g), która jest niezbędna do rozpadu węglowodanów zawartych w produktach spożywczych. Ponadto, wspomaga pracę układu nerwowego i zapobiega bólom mięśni przy wysiłku fizycznym. 3 kromki grahama pokrywają 40% dziennego zapotrzebowania na witaminy B1, B2 (0,07 mg w 100 g), PP, czyli niacynę (2 mg w 100 g). Niacyna bierze udział w prawidłowej przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów oraz poprawia wrażliwość organizmu na insulinę. Z tego powodu jest bardzo ważna w diecie osób z cukrzycą.

– sporo potasu (215 mg/100 g),

– niemało cynku (1,9 mg w 100 g),

– trochę żelaza (2,2 mg w 100 g), będzie ono lepiej wykorzystane, jeśli do kanapki dodasz warzywo bogate w witaminę C,

– sporo magnezu (62 mg w 100 g).

 

Wartość odżywcza 100 gramów i 1 dość grubej kromki (50 g) chleba graham

 

Składnik

W 100 g chleba grahama W 1 dość grubej kromce
(50 g) chleba grahama
Energia (kcal) 226 113
Białko (g) 7,6 3,8
Tłuszcz (g) 1,7 0,9
Węglowodany ogółem (g) 49,4 24,7
Błonnik pokarmowy (g) 5 2,5
Węglowodany przyswajalne (g) 44,4 22,2
Wymienniki węglowodanowe, WW* 4,4 2,2
Wymienniki białkowo-

-tłuszczowe, WBT*

z białka
i tłuszczu pochodzi
46 kcal, czyli 0,46 WBT
z białka
i tłuszczu pochodzi
23 kcal, czyli 0,23 WBT

* Obliczenia własne na podst. H. Kunachowicz i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2005

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJNOWSZE

Czosnek

Czosnek Czosnek jest skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i flawonoidów.

Czytaj więcej »
Skip to content