Kapusta pekińska to bardzo polecane w diecie warzywo, jest bowiem bardzo mało kaloryczne, nie zawiera zbyt dużo węglowodanów, za to ma sporą zawartość witaminy C. Dostarcza także kwasu foliowego i potasu.
Kaloryczność kapusty pekińskiej jest najniższa spośród wszystkich warzyw, 100 g tego produktu to jedynie 12 kcal. Kapusta pekińska należy również do warzyw o najmniejszej zawartości węglowodanów, zarówno ogółem, jak i przyswajalnych, dlatego jeśli jest zjadana z umiarem, jej ilości nie trzeba wliczać do puli węglowodanów w diecie.
100 g kapusty pekińskiej zawiera jedynie 3,2 g węglowodanów ogółem, z czego ponad połowę stanowi błonnik pokarmowy (1,9 g). Czyli 100 g tego produktu dostarcza tylko 1,3 g węglowodanów przyswajalnych (0,1 WW). Dlatego poleca się ją często diabetykom stosującym zdrową kurację odchudzającą. Średnia porcja kapusty pekińskiej, czyli 150 g, dostarcza jedynie 18 kcal; 2 g węglowodanów przyswajalnych (0,2 WW), a jednocześnie 3 g błonnika, który łagodzi wzrost glukozy we krwi i powoduje uczucie sytości.
100 g kapusty pekińskiej zawiera:
- białko roślinne w małej ilości (1,2 g),
- minimalną ilość tłuszczu (0,2 g),
- sporo kwasu foliowego, który potrzebny jest kobietom w ciąży, przeciwdziała depresji, łagodzi stany nerwowe i chroni przed anemią,
- sporo witaminy C (27 mg), która poprawia naszą odporność na wszelkie infekcje, zwiększa wchłanianie żelaza, osłabia zdolność „złego” cholesterolu LDL do wywoływania miażdżycy,
- witaminę E w małej ilości (0,12 mg),
- beta-karoten, czyli prowitaminę A (140 mcg),
- witaminę B2 w niewielkiej ilości (0,05 mg),
- sporo potasu (150 mg), który pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi u osób z nadciśnieniem, poprawia pracę serca i korzystnie wpływa na ukrwienie mózgu. Osobom aktywnym pomaga utrzymać mięśnie w dobrym stanie, co jest ważne w efektywnej kuracji odchudzającej,
- pewne ilości wapnia (45 mg/100 g), żelaza (0,3 mg/100g) a także magnez, mangan i cynk,
- dużo flawonoidów, które działają jak przeciwutleniacze i dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób serca, a także opóźniają powstawanie zmarszczek.
mgr Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia