Kuchnia polska dla diabetyków
Dorota Drozd
Zdrowe i smaczne potrawy na cały dzień dla osób z cukrzycą typu 2 i ich rodzin. Inspiracje kulinarne dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób “zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Książka Kuchnia polska dla diabetyków przełamuje ten stereotyp. Autorka – od wielu lat pracująca ze “słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i estetycznie podane.
W książce Kuchnia polska dla diabetyków znajdziesz przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje. Ponadto, przepisy na potrawy wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle. Również propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut, oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia. Przede wszystkim są tu wyliczone dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność. Dopełnieniem publikacji są porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2; wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka ukazała się nakładem wydawnictwa RM
https://www.rm.com.pl/product-pol-2102-Kuchnia-polska-dla-diabetykow.html?query_id=1
Dorota Drozd – psychodietetyczka i edukatorka diabetologiczna, pielęgniarka o specjalizacji diabetologicznej w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym Nr 1 w Lublinie, członkini Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych. Jest autorką książek “Insulinooporność. Dieta dla zdrowia”, “Kuchnia świata dla diabetyków” i “Cukrzyca. Jak z nią żyć”, wydanych przez Wydawnictwo RM, oraz licznych artykułów popularnonaukowych.