Uroda samego korzenia imbiru to sprawa mocno kontrowersyjna. Chyba mało jest przypraw, których wygląd byłyby tak mało „reprezentacyjny”. Z drugiej strony mało która przyprawa ma tak wszechstronne, dobroczynne oddziaływanie na zdrowie i urodę. Z czystym sumieniem można powiedzieć, że jest to wpływ odwrotnie proporcjonalny do niepozornego wyglądu imbiru.
Lista prozdrowotnych działań imbiru jest długa. Jego właściwości od wieków wykorzystują Azjaci. Oczywiście to nie przypadek, i nie wynika on jedynie z upodobania do charakterystycznego ostrego smaku. Kuchnia Wschodu, w dużo większej mierze niż ta zachodnia, stawia sobie za zadanie nie tylko odżywiać, lecz także leczyć i pielęgnować. Imbir jest tego najlepszym przykładem.
ŁAGODZĄCA OGNISTOŚĆ
Imbir ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, wzmacnia apetyt. Likwiduje mdłości i wzdęcia. Jest używany jako lek w chorobie lokomocyjnej. Ci, którzy go wypróbowali, zapewniają, że w takich sytuacjach działa lepiej niż cokolwiek innego. Co równie ważne, nie powoduje skutków ubocznych w postaci otępienia i senności.
Imbirem powinni zainteresować się wszyscy, którzy zmagają się z hipertriglicerydemią. Przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, dlatego właśnie polecany jest osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu. Ponadto ma właściwości podobne do aspiryny – rozrzedza krew, zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne – leczy bóle stawów, wchodzi w skład maści i plastrów rozgrzewających. Jego właściwości przeciwzapalne można wykorzystać w sytuacji obolałych, nadwyrężonych mięśni, np. po zbyt forsownym wysiłku fizycznym. Zamiast maści rozgrzewających, można zafundować sobie masaż oliwką z olejkiem imbirowym. Działa równie skutecznie. Rozgrzewające właściwości to też antidotum na przeziębienia.
Imbir ma działanie antyseptyczne, wykorzystywany jest w leczeniu chorób przyzębia, także do odświeżenia oddechu. Imbirem można płukać gardło i jamę ustną (dwie łyżeczki sproszkowanego imbiru należy zalać ciepłą wodą i pozostawić do ostygnięcia). Płukanie gardła takim naparem jest równie efektywne jak płukanie wodą z solą. Na pewno jednak przyjemniejsze w smaku.
Poprawa krążenia krwi w mózgu skutkuje zwiększoną koncentracją, łatwością zapamiętywania i kojarzenia. Kłącza imbiru zyskały sławę właśnie dzięki temu, że pobudzają krążenie. A ten fakt nie umknął – przynajmniej na Wschodzie – uwadze zmarzluchów oraz amatorów ognistej miłości. Imbir poprawia krążenie krwi skórne, mózgowe, wieńcowe i w kończynach. Jest jednym z bardziej znanych afrodyzjaków – dla mężczyzn, gdyż wzmacnia erekcję, dla kobiet, ponieważ zapewnia lepszy odbiór bodźców dotykowych.
Warto pamiętać o nim przed zbliżającą się menstruacją. Imbir łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, a także zmniejsza gromadzenie się wody w organizmie. Zawarte w nim olejki eteryczne mają właściwości moczopędne, dlatego imbir zapobiega obrzękom.
Imbiru powinny unikać kobiety w ciąży oraz matki karmiące, a także osoby z przewlekłą chorobą układu pokarmowego, gdyż jest silną i ostrą przyprawą.
PIĘKNO PACHNĄCE IMBIREM
Właściwości imbiru znajdują uznanie nie tylko w kuchni czy w medycynie, ale również w przemyśle kosmetycznym. Znane są jego leczące i pielęgnujące zalety działania na skórę głowy i włosy. Można je wykorzystać, szczególnie w okresie zimowego noszenia wszelkich nakryć głowy, które sprawiają, że włosy mocniej się przetłuszczają. Powoduje to zatykanie się mieszków włosowych, włosy stają się osłabione, źle odżywione i w efekcie zaczynają wypadać. Imbir dodaje włosom sprężystości, energii i witalności. Powstrzymuje proces starzenia się skóry głowy, przywraca włosom gęstość i zdrowy wygląd. W wyniku działania ekstraktu z imbiru stają się one bardziej miękkie, lśniące i łatwiej się układają. Imbir zapobiega też wypadaniu włosów i łupieżowi.