Wielki powrót zup na stół

Węglowodanowe dodatki do zup

Żeby zwiększyć w zupie zawartość węglowodanów, czyli wymienników węglowodanowych możesz dodać do zupy jakiś produkt zbożowy, bogaty w węglowodany, np. kaszę, ryż, najlepiej brązowy, makaron lub grzanki z chleba żytniego pełnoziarnistego (ten gatunek chleba ma najniższy indeks glikemiczny). W poniższych tabelkach podano, jaka jest zawartość węglowodanów przyswajalnych w 100 g niektórych produktów węglowodanowych, które mogą stanowić dodatek do zupy.

Żeby zwiększyć w zupie zawartość węglowodanów, czyli wymienników węglowodanowych możesz dodać do zupy jakiś produkt zbożowy, bogaty w węglowodany, np. kaszę, ryż, najlepiej brązowy, makaron lub grzanki z chleba żytniego pełnoziarnistego (ten gatunek chleba ma najniższy indeks glikemiczny). W poniższych tabelkach podano, jaka jest zawartość węglowodanów przyswajalnych w 100 g niektórych produktów węglowodanowych, które mogą stanowić dodatek do zupy.

Żeby zwiększyć ilość węglowodanów w zupie, a jednocześnie zwiększyć zawartość wielu witamin, składników mineralnych, błonnika i flawonoidów, można dodać nasiona roślin strączkowych (np. fasolę, groch, soje lub soczewicę). Dodanie ziemniaka również zwiększa zawartość węglowodanów (jeden ziemniak ważący 100 g po obraniu zawiera 17 g węglowodanów przyswajalnych).

Jak obliczać zawartość wymienników węglowodanowych w zupie?

W tabeli 4. podajemy zawartość węglowodanów przyswajalnych w popularnych warzywach, dzięki czemu łatwiej będzie wyliczyć liczbę wymienników węglowodanowych w zupie. Aby ją ustalić, można wziąć pod uwagę zawartość węglowodanów przyswajalnych (i je przeliczyć) lub dokonać obliczeń na podstawie wymienników węglowodanowych wszystkich składnikach zupy, czyli:

  • w produktach zbożowych, jeśli zostały dodane do zupy, np. w kaszy, ryżu, makaronie, grzankach, mące użytej do zrobienia klusek,
  • w nasionach roślin strączkowych, jeśli zostały dodane do zupy, np. w fasoli, grochu, soi, soczewicy,
  • w ziemniakach, jeśli zostały użyte do przygotowania zupy,
  • w warzywach o zawartości powyżej 4 g węglowodanów przyswajalnych w 100 g warzywa.

Sumujemy zawartość węglowodanów przyswajalnych w poszczególnych składnikach zupy. Sumę dzielimy przez 10. W ten sposób uzyskany liczbę wymienników węglowodanowych (WW).

węglowodany przyswajalne = węglowodany ogółem – błonnik
​wymienniki węglowodanowe (WW) = węglowodany przyswajalne: 10