Warzywa będące bogatym źródłem:
witaminy C: papryka, brokuły, wszelkie odmiany kapusty, kalafior, kalarepka, szpinak, szczypiorek, natka z pietruszki, pomidory, ziemniaki
beta-karotenu: marchew, dynia, kabaczki, papryka, cykoria, fasolka szparagowa, szpinak, szczypiorek, natka pietruszki, koperek, pomidory, sałata, brokuły
kwasu foliowego: zielone warzywa liściaste-sałata, szpinak, cykoria, brokuły
potasu: buraki, ziemniaki, brukselka, brokuły, czosnek, groszek zielony, kapusta, kalarepka, włoszczyzna, natka, pomidory
magnezu: szpinak, ziemniaki, brokuły, czosnek, groszek zielony, kukurydza, pietruszka, natka, seler, szczypiorek
kwasu alfa-linolenowego: szczypiorek, brukselka, botwinka, kapusta włoska, szpinak, pietruszka, papryka czerwona, kalafior, kalarepka, sałata
mgr Aleksandra Cichocka
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych, Instytut Żywności i Żywienia