ZDROWO ŻYWIENIOWO

Zamknij lato w słoikach

Lato i wakacje w pełni. W naszych ogródkach i na działkach pojawiły się warzywa i owoce. Stragany na targowiskach uginają się od sezonowych, lokalnych produktów. Każdy przyzna, że to one właśnie są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Szkoda, że lato trwa tak krótko… Jest jednak sposób, by zachować jego smaki do kolejnego sezonu – zamykając je np. w słoikach i przechowując w spiżarni.

Nie ma nic zdrowszego niż własnoręcznie przygotowane przetwory, ktore zimą wzbogacą naszą dietę w sezonowe produkty, napełnią nasz dom cudownym zapachem przywodzącym na myśl ciepłe, słoneczne dni. Oprocz tego dostarczą nam wielu cennych związkow (witamin, soli mineralnych, enzymow i antyoksydantow), wspomagających nasz system odpornościowy i korzystnie wpływających na zdrowie.

Diabetycy mogą mieć tutaj twardy orzech do zgryzienia – przetwory pasteryzowane, owoce w syropie, dżemy, konfitury, marmolady, galaretki, musy itp. nie powinny zbyt często gościć w ich jadłospisie. Czy w takim razie powinni zrezygnować z zapełniania spiżarni domowymi przetworami?

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Skip to content