Magazyn społeczno-medyczny – Diabetyk 04/2020

4 Środki ostrożności i postępowanie przy koronawirusie

7 Charakterystyka koronowirusa

POCZYTALNIA

10 Słuch, równowaga i układ nerwowy

     Ciężka hipoglikemia u starszych osób

     Niezastąpione probiotyki

11 Szczepionka przeciw COVID-19

     Prawidłowy cholesterol

DIABETYK POLECA

12 Z cukrzycą przy świątecznym stole

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

16 ABC neuropatii (cz. 3) – Diagnostyka i klasyfikacja

18 Kardioprotekcyjne działanie flozyn

20 ABC wczesnej cukrzycy (cz. 3) – Czynniki ryzyka

POD LUPĄ

22 Czy leki roślinne są bezpieczne?

25 Gdy boli głowa

LEKARZ ODPOWIADA

28 Czy biorę dobre dawki leków?

ZDROWO ŻYWIENIOWO

30 Przepisy kulinarne

32 Zdrowa dieta na wiosnę

WARTO WIEDZIEĆ

35 Kwasy służące zdrowiu

BLIŻEJ NATURY

38 Niezłe ziółko… Jeżówka purpurowa

AKTYWNY STYL

40 25 Sposobów na przełamanie bierności

42 Apteki

44 Roz(g)rywka

46 Prenumerata

46 Jak skutecznie myć ręce?

47 Jak skutecznie dezynfekować ręce?


Charakterystyka koronowirusa

Jak wiadomo, nie ma potwierdzonego leczenia zakażenia koronawirusem. Ewentualne wyprodukowanie szczepionki może trwać wiele miesięcy. Od razu przypomnę, że antybiotyki, które szeroko znamy z typowych infekcji dróg oddechowych czy dróg moczowych nie działają na wirusy, lecz na bakterie, które są organizmami jednokomórkowymi. Pozostaje zatem izolacja chorych, ponieważ głównym źródłem zakażenia pozostaje pacjent z aktywną, czyli objawową postacią choroby.

U osób starszych, osłabionych, posiadających inne poważne przewlekłe choroby może to prowadzić do ciężkiego przebiegu i do takich chorób należy również cukrzyca. Dlatego osoby na nią chorujące powinny szczególnie dołożyć wysiłku, aby zminimalizować ryzyko zakażenia.


DIABETYK POLECA

Z cukrzycą przy świątecznym stole

Idealnym dodatkiem do świątecznych potraw może być rzeżucha (np. do jajek). Charakteryzuje ją ostry, orzeźwiający smak, jest jedną z niewielu roślin zawierających duże ilości łatwo przyswajalnego jodu. Ponadto dostarcza pewnych ilości chromu, który  współdziała z insuliną w regulowaniu poziomu glukozy we krwi. Jest ona też cennym źródłem żelaza, siarki, wapnia i witamin: C, A, B3, PP, i E.

Smaku świątecznym potrawom doda także chrzan, którego wartość odżywcza wynika z dużej zawartości witamin A, B, B1, B2, C, E, a także wielu składników mineralnych, wśród których znajduje się potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sod, cynk, siarka, jod oraz chlor. Chrzan zawiera również glikozydy, które decydują o jego właściwościach leczniczych i przyprawowych. Świeże liście i korzenie chrzanu mają działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze. Dodatek chrzanu do potraw pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek.


ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Kardioprotekcyjne działanie flozyn

Kardioprotekcyjne działanie flozyn zostało potwierdzone w kilku dużych badaniach klinicznych, takich jak EMPA-REG OUTCOME, CANVAS, DECLARE- TIMI 58. Ponadto zakończono badanie VERTIS-CV, którego wyniki są obecnie opracowywane.

Na przykład w badaniu EMPA-REG OUTCOME, w grupie otrzymującej empagliflozynę stwierdzono  istotnie niższy odsetek zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych (3,7% aktywnie leczeni v. 5,9% otrzymujący placebo). Rzadsza też była częstość hospitalizacji z powodu niewydolności serca w grupie otrzymującej empagliflozynę (2,7%) v. otrzymujący placebo (4,1%) oraz zgonów z dowolnej przyczyny (odpowiednio 5,7 v. 8,3%). Nie stwierdzono istotnych różnic między grupami w częstości występowania zawału serca i udaru mózgu. Wśród pacjentów otrzymujących empagliflozynę stwierdzono zwiększony odsetek zakażeń narządów płciowych, ale nie stwierdzono wzrostu częstości innych zdarzeń niepożądanych.


ZDROWO ŻYWIENIOWO

Zdrowa dieta na wiosnę

Soczyste kolory nowalijek przyciągają nasz wzrok i zachęcają do zakupu. Teoretycznie powinny być zdrowe, ale… ale my zachęcamy do uprawy rzeżuchy, kiełków i ziół na kuchennym parapecie. Te cenne roślinki pomogą nam skomponować dietę, która doda energii, wzmocni naszą odporność i zapobiegnie przemęczeniu.

Szczególnie polecamy uprawę kiełków z różnych warzyw. Są przede wszystkim źródłem cennych enzymów. Dzięki tym aktywnym związkom w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin. Różnego rodzaju substancje zapasowe, jak białka, węglowodany i tłuszcze skumulowane w nasionach są podczas procesu kiełkowania rozkładane na związki proste, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Enzymy biorące udział w rozkładaniu tych substancji ułatwiają również trawienie pokarmów jedzonych z dodatkiem kiełków. Poza tym kiełki są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych.


BLIŻEJ NATURY

Niezłe ziółko… Jeżówka purpurowa

ECHINACEA PURPUREA podnosi odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje, pomocna jest w leczeniu przeziębienia, grypy, kataru itp. – ma działanie antywirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne.

Ekstrakt z jeżówki przyspiesza przemianę materii, działa immunostymulująco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, rozkurczowo, żółciotwórczo, żółciopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, przeciwwysiękowo. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Stymuluje procesy regeneracyjne. Jej stosowanie zaleca się szczególnie w okresie zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę, w zakażeniach dróg oddechowych, w okresie osłabienia organizmu, po antybiotykoterapii. Jeden ze składników jeżówki – echinakozyd jest fitoncydem, czyli substancją o działaniu bakteriostatycznym. 6 mg echinakozydu odpowiada sile 1 jednostki penicyliny. Szczególnie wrażliwe na jeżówkę są gronkowce i paciorkowce. Nie jest znany czy potwierdzony jakikolwiek wpływ jeżówki na obecnie szalejący wirus COVID-19, wiadomo jedynie, iż stosowanie jej może pozytywnie wpływać na ogólną odporność organizmu.

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Skip to content