Sposób odżywiania się ludzi z cukrzycą nie powinien znacząco odbiegać od zasad diety zwyczajowo przyjętej jako zdrowa – a więc zbilansowanej, dostarczającej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych. Jednak niektórzy słowo „dieta” utożsamiają z restrykcjami, rezygnacją z ulubionych potraw i smaków.
[su_audio url=”https://diabetyk.pl/audycja/01DiabetykNaFali242013bm.mp3″]
Kwestia żywienia może stać się dla nich jeszcze bardziej problematyczna, gdy pojawia się konieczność włączenia do leczenia insuliny. Często bowiem zastosowanie jej w terapii kojarzy się (nie do końca słusznie) z trudnymi do przestrzegania zasadami żywieniowymi, przymusem ciągłego obliczania zawartości węglowodanów w posiłkach itp., co części pacjentom może się wydawać bardzo skomplikowane.
Czy faktycznie tak jest? Czy włączenie insuliny do leczenia wymaga wprowadzenia rewolucyjnych zmian w diecie? Czy przyjmowanie określonych rodzajów insuliny związane jest ze stosowaniem różnych zasad żywienia? Czy połączenie terapii farmakologicznej (lekami doustnymi i insuliną) z dietoterapią rzeczywiście jest takie trudne? Na te i inne pytania odpowiemy w rozmowie ze specjalistą ds. żywienia i dietetyki – dr inż. Katarzyną Kowalcze.