Diabetyk | Życie z cukrzycą

BADANIA DIABETYKA – GOSPODARKA LIPIDOWA

Czy wiesz, że 3/4 Polaków nie zna swojego stężenia cholesterolu? Wiedza dotycząca profilu lipidowego również pozostawia wiele do życzenia. A tymczasem stężenie tzw. złego cholesterolu LDL to jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju miażdżycy i jej powikłań: zawału serca i udaru mózgu. Diabetyku, badaj swój lipidogram minimum raz w roku!

badania diabetyka, diabetyk.pl, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, moja cukrzyca, badania diabetyk, cukrzyca

CO TO JEST LIPIDOGRAM?

Lipidogram opisuje najważniejsze frakcje lipidów obecne w surowicy krwi: cholesterol całkowity, cholesterol LDL, cholesterol HDL i triglicerydy. Badanie pobierane jest z krwi na czczo, po upływie 12–14 godzin od ostatniego posiłku. Ważne, aby w celu rzetelnej oceny profilu lipidowego pacjent pozostawał na swojej zwykłej diecie, po prostu jadł to, co zazwyczaj. Wszelkie zmiany w diecie na krótko przed badaniem, jak np. głodówka, spożycie alkoholu lub obfity obiad będą miały wpływ na wynik i zafałszują go. Pobraną próbkę krwi można przechowywać do 4 dni w +4ºC lub dłużej w temp.-20ºC.

FUNKCJE CHOLESTEROLU I TRIGLICERYDÓW

Cholesterol jest chemicznie alkoholem sterydowym. Produkowany jest głównie w wątrobie (w 2/3) bądź dostarczany z pożywieniem (w 1/3). Jest niezbędny do produkcji hormonów sterydowych, kwasów żółciowych, a także błon wszystkich komórek organizmu. W krwiobiegu przenoszą go cząsteczki transportowe zwane lipoproteinami: 70% – cząsteczki LDL (lipoproteiny o małej gęstości), 25% – cząsteczki HDL (lipoproteiny o dużej gęstości) i jedynie 5% – cząsteczki VLDL (lipoproteiny o bardzo małej gęstości). Człowiek rodzi się z niskim stężeniem cholesterolu, niestety zła dieta i złożone czynniki genetyczne są przyczyną stałego wzrostu jego poziomu.

Triglicerydy to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych, stanowią podstawowy substart energetyczny i składnik tkanki tłuszczowej. Transportowane są z jelit i wątroby do tkanki tłuszczowej, gdzie są przechowywane, lub do tkanki mięśniowej, w której są spalane. Znaczenie patologiczne mają zarówno podwyższone, jak i obniżone stężenia poszczególnych frakcji lipidowych.