Warzywa strączkowe

Rzadkim, ale potencjalnie groźnym problemem jest alergia na białko sojowe, która objawia się dolegliwościami brzusznymi i skórnymi.

Pamiętajmy, że wszystkie suche strączkowe to produkty wysokokaloryczne, spożywajmy je z umiarem, w zalecanych ilościach, aby zapobiegać otyłości.

Jeśli po spożyciu nasion roślin strączkowych występują gazy lub wzdęcia, można do potraw zawierających te produkty dodawać cząber, który niweluje te kłopotliwe skutki.

Soja bogata jest w kwasy tłuszczowe wielonienasycone i błonnik. Znajduje się w niej dużo magnezu i kwasu foliowego oraz pierwiastków śladowych, niezbędnych do prawidłowego działania układów enzymatycznych i odporności komórkowej.

Fasola i groch zawierają znaczne ilości substancji o dużym potencjale przeciwutleniającym, redukującym ryzyko zachorowania na choroby zapalne, nowotworowe, choroby układu krążenia i zwyrodnienia plamki żółtej oka związane z wiekiem.

lek. med. Aleksandra Kapała
specjalista chorób wewnętrznych
absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych