Walory oleju lnianego

Regularne spożywanie oleju lnianego może zmniejszać częstotliwość powstawania stanów zapalnych w organizmie człowieka. Substancje przeciwzapalne zawarte w nim pomagają redukować ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów i łagodzić objawy choroby. Olej lniany może zapobiegać stanom zapalnym jelit.

Zawarte w nim lignany należą do grupy związków zwanych fitoestrogenami. Lignany wykazują właściwości przeciwnowotworowe, ochraniające miąższ wątroby przed uszkodzeniem. Poza tym działają przeciwmiażdżycowo oraz hipoglikemicznie.

Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD z ang. age macular degeneration) może przyczyniać się do utraty wzroku. Choroba objawia się zwyrodnieniem tej części siatkówki, która odpowiada za widzenie centralne. Dochodzi do uszkodzeni komórek nerwowych w oku. Jak wynika z prowadzonych badań, spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie kwasu alfa-linolenowego zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Podsumowując, olej lniany może być używany leczniczo oraz profilaktycznie w przypadku wielu chorób.

Właściwości oleju lnianego w świetle badań

Ponieważ kwas alfa-linolenowy i powstające długołańcuchowe kwasy tłuszczowe odgrywają istotną rolę w metabolizmie diabetyków, podjęto badania mające na celu zbadanie wpływu oleju lnianego, stanowiącego bogate źródło tego kwasu, na gospodarkę węglowodanową w organizmie.

Postawiono hipotezę, że u osób z cukrzycą typu 2 poziom glukozy i insuliny we krwi oraz wskaźnik HbA1c można korzystnie zmodyfikować, stosując suplementację diety olejem lnianym. Pacjentom przez 3 miesiące podawano olej lniany w ilości 10 g dziennie, co odpowiadało 5,5 g kwasu alfa-linolenowego. Wykazano, że stosowanie oleju lnianego nie ma wpływu na badane parametry (stężenia glukozy, insuliny i HbA1c). Na tej podstawie wywnioskowano, że zastosowane dawki oleju lnianego nie wpływają na glikemię u diabetyków.

Badano wpływ uzupełnienia diety w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 na glikemię u pacjentów z cukrzycą typu 2. Jako źródło kwasów omega-3 użyto oleju z siemienia lnianego. Wyniki pokazały, że uzupełnienie diety olejem lnianym (17,5 g/dzień) nie poprawia skuteczności farmakoterapii w regulowaniu glikemii.

Jak wiadomo, zdolność do tworzenia zakrzepów wzrasta u diabetyków. Ponieważ wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwzakrzepowo, celem badania było określenie skutków suplementacji kwasem alfa-linolenowym na wskaźniki krzepnięcia krwi u chorych na cukrzycę typu 2. Badanym podawano 5 g oleju lnianego dziennie zamiast oleju używanego do przyrządzania potraw. Po 14 dniach chorym pobrano krew i zbadano czas krwawienia i krzepnięcia oraz czas protrombinowy. Stwierdzono, że w efekcie suplementacji olejem lnianym podatność do tworzenia zakrzepów u osób z cukrzycą typu 2 zostaje zredukowana.

dr inż. Dorota Czerwińska
Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NAJNOWSZE

Skip to content