Świąteczne dylematy kulinarne

PORA NA RYBY

Składniki: 75 dag ryby (po oczyszczeniu), 50 dag pieczarek,100 ml jogurtu naturalnego, 1 cebula,1 żółtko, sok z 1 cytryny (lub limonki), 5 dag startego ostrego żółtego sera,1 łyżka tartego suszonego estragonu,1 łyżeczka suszonego imbiru,3 łyżki masła, sól i pieprz.
Sposób wykonania: rybę po umyciu kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Estragon kruszymy w dłoniach i oprószamy nim rybę, po czym odstawiamy ją na kilka minut. Cebulę i umyte pieczarki kroimy na plasterki, następnie dusimy na odrobinie łyżkach masła na patelni. Zalewamy jogurtem naturalnym, dodajemy rozmącone żółtko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym odrobiną tłuszczu układamy warstwę ryby, na niej warstwę grzybów i ponownie ryby. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ½ godziny.

Dodatkową zaleta tej potrawy jest to, że w zależności od tego jaką rybę wykorzystamy, za każdym razem uzyskamy inny smak.

Karp pieczony

Składniki: 1 karp (1,5–2,0 kg),sól, cytryna, obrane warzywa (2–3 marchewki, pietruszka, seler), ½ kostki masła.

Sposób wykonania: Karpia wypatroszyć, umyć, natrzeć delikatnie (wewnątrz i zewnątrz) solą i pieprzem. Skropić cytryną.
Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Karpia włożyć do brytfanki, obkładając startymi warzywami. Polać roztopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200 C) i piec ok. 60 min., stopniowo zmniejszając temperaturę i podlewając od czasu do czasu masłem.

Życzę spełnionych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia przy aurze sprzyjającej spacerom.

mgr inż. Katarzyna Kowalcze
specjalista ds. żywienia i dietetyki

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NAJNOWSZE

Skip to content