ZDROWIE Z ORZECHÓW
Orzechy stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych – 30 g mieszanki orzechów (laskowych, włoskich, ziemnych, pistacjowych i migdałów – w równych częściach) pokrywa około 70% dziennego zapotrzebowania na nienasycone kwasy tłuszczowe, 50% na witaminę E, po 18% na magnez i na miedź, 13% na błonnik. Taka porcja dostarcza około 180 kcal (w diecie 2000 kcal, z orzechów pochodzi tylko 9% kalorii).

Orzechy chronią przed miażdżycą dzięki zawartości:

Zaleca dzienna porcja orzechów – 30 g (łuskanych) to:
6 sztuk orzechów włoskich lub
25 sztuk orzechów laskowych, lub
25 sztuk migdałów, lub
40 sztuk orzechów pistacjowych.

mgr Aleksandra Cichocka
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych
z Poradnią Chorób Metabolicznych, Instytut Żywności i Żywienia;
Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Strony: 1 2 3

Skip to content