ZDROWO ŻYWIENIOWO
Tłuszcze a odchudzanie
Tłuszcz w największym stopniu wpływa na masę ciała, gdyż dostarcza najwięcej kalorii ze wszystkich składników odżywczych – jego jeden gram to aż 9 kcal. Dlatego odpowiednia jego ilość w diecie ma duży wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała lub schudnięcie. Zmniejszenie ilości tłuszczu o 10 g powoduje redukcję kaloryczności diety o 90 kcal.
Tłuszcze wpływają na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, ale także na wrażliwość tkanek na insulinę, co jest bardzo ważne zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu cukrzycy. Wszystko zależy od rodzaju tłuszczu spożywanego w posiłkach. Mimo iż zaleca się zmniejszenie jego udziału w diecie, nie należy ograniczać go poniżej 20% jej kaloryczności. Tłuszcz w odpowiedniej ilości i właściwego rodzaju dostarcza bowiem niezbędnych do życia i zdrowia składników odżywczych.
cały artykuł możesz przeczytać w numerze grudniowym Diabetyka!