Grudniowy numer Diabetyka

POCZYTALNIA

Zmiany w refundacji CGM

Obowiązkowa lektura

Problemy psychiczne przy stanie przedcukrzycowym

PERSPEKTYWY I ZBLIŻENIA

Światowy Dzień Cukrzycy w Sanoku

TEMAT NUMERU

Postępowanie przy hiperglikemii w cukrzycy typu 2 – Raport konsensusu ADA i EASD

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Uwaga na niedobory tiaminy

Piramida życia w zgodzie z cukrzycą (cz. 8) – Poznaj swój organizm

Rola kwasów omega-3 w cukrzycy

POD LUPĄ

Mikro cząsteczki makro działanie

Suche oko w sezonie zimowym

LEKARZ ODPOWIADA

Insulinooporność przy cukrzycy typu 1

ZDROWO ŻYWIENIOWO

Bożonarodzeniowe pierniki

Przepisy kulinarne

WARTO WIEDZIEĆ

Jakie badania na pracę serca?

BLIŻEJ NATURY

Niezłe ziółko… Jałowiec pospolity

ZADBAJ O SIEBIE

Olejek złodziei chroni przed infekcjami


TEMAT NUMERU

Postępowanie przy hiperglikemii w cukrzycy typu 2 – Raport konsensusu ADA i EASD

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne i Europejskie Stowarzyszenie Badań Nad Cukrzycą przedstawiły nową aktualizację konsensusu dotyczącą postępowania w hiperglikemii w cukrzycy typu 2.

Dla większości osób dorosłych o przewidywanej długości życia, wystarczającej do uzyskania korzyści z prewencji chorób sercowo-naczyniowych (zazwyczaj ok. 10 lat), rozsądna docelowa wartość hemoglobiny glikowanej (HbA1c) wynosi około 7% lub mniej. Dążenie do uzyskania niższego odsetka HbA1c można rozważyć, jeśli udaje się go osiągnąć bezpiecznie, bez znaczącej hipoglikemii lub innych niekorzystnych skutków leczenia. Podobnie, gdy stosuje się leki niezwiązane z ryzykiem hipoglikemii.

Wartości HbA1c powyżej 7% mogą być odpowiednie w przypadku osób w podeszłym wieku, zaawansowanych powikłań lub w innych sytuacjach, na które mamy ograniczony wpływ. Dlatego cele leczenia glikemii powinny być dostosowane do preferencji i przypadku danej osoby (wieku, ryzyka powikłań, chorób współistniejących oraz ryzyka wystąpienia działań niepożądanych terapii, jak np. hipoglikemii, przyrostu masy ciała).


ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Rola kwasów omega-3 w cukrzycy

Kwasy omega 3 to niezwykle cenne związki, które korzystnie wpływają na serce, mózg, wzrok i gospodarkę węglowodanową. Ich głównym zalecanym źródłem są tłuste ryby i oleje roślinne.

W licznych badaniach wykazano, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, szczególnie długołańcuchowe – eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) – zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i ułatwiają jej leczenie, gdyż zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę. Poza tym, podawanie tych kwasów przyczynia się do zmniejszenia zawartości glukozy w osoczu po doustnym podaniu glukozy. Czyli spożywanie produktów z kwasami omega-3 łagodzi poposiłkowy wzrost glikemii. Diabetycy to grupa szczególnie narażona na otyłość oraz choroby układu sercowo-naczyniowego (miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca, zawał, udar, miażdżycę tętnic obwodowych). Wielonienasycone kwasy omega-3 mają dobroczynne działanie w ochronie organizmu przed tymi chorobami oraz powikłaniami, jak nefropatia, neuropata i retinopatia.


POD LUPĄ

Mikro cząsteczki makro działanie

Nanowoda z mikro nano pęcherzykami dzięki swoim naprawdę niewielkim rozmiarom mają dużo większą zdolność przenikania do komórek organizmu niż typowa woda, którą pijemy i na bazie której wytwarzane są produkty spożywcze i kosmetyczne. Co więcej, nanowoda może transportować w głąb komórek różne substancje, które je odżywiają, usprawniają ich działanie, regenerację, odbudowę i zdrowienie.

Mikroskopijne rozmiary cząsteczek powodują lepszą przenikalność nanowody do komórek w głębszych warstwach skóry. Dzięki temu jest ona lepiej nawilżona, dotleniona, odżywiona. Nanopęcherzyki wody, „uzbrojone” w odpowiednie substancje czy gazy powodują pobudzenie regeneracji zniszczonych struktur i stymulację naturalnych mechanizmów obronnych (działanie antybakteryjnie, łagodzące podrażnienia).

Dotlenienie komórek ma tutaj szczególnie istotne znaczenie. Jak wiemy, krew krążąca w organizmie przenosi tlen i składniki odżywcze do wszystkich komórek. Zaburzenia krążenia, nierzadkie przy cukrzycy, często skutkują niedożywieniem i niedostatecznym nawodnieniem i utlenieniem komórek, także skóry. Stąd nadmierna suchość skóry przy cukrzycy, większa podatność na skaleczenia i urazy, gorsze gojenie się ran. Tlen, ozon, dwutlenek węgla, którymi jest nasycana nanowoda, są przenoszone przez nanopęcherzyki do komórek skóry, dotleniając je, odżywiając, nawilżając. Przyspieszają gojenie i regenerację.


ZDROWO ŻYWIENIOWO

Bożonarodzeniowe pierniki

Piernikowe przyprawy odpowiadają za właściwości zdrowotne ciasta. Przede wszystkim, w łagodny sposób pobudzają wytwarzanie soku żołądkowego i enzymów trawiennych, więc pomagają na niestrawność i wzdęcia. Zwiększenie wydzielania żołądkowego w połączeniu z właściwościami antyseptycznymi przypraw sprawia, że zmniejsza się też częstość biegunek.

Wszystkie przyprawy wchodzące w skład mieszanki działają rozgrzewająco, zapobiegając wyziębieniu organizmu oraz chroniąc przed infekcjami z przeziębienia. Jest to istotne zwłaszcza w sezonie jesiennym, zimowym czy wiosennym lub w okresie osłabienia organizmu (kiedy jesteśmy przemęczeni, niewyspani lub kiedy paniom zbliża się menstruacja).

Znana jest teoria, że kiedy jest nam zimno, częściej sięgamy po kaloryczne przekąski i szybciej przybieramy na wadze. Przyprawy zawarte w piernikach nie dość, że

pomagają nam się rozgrzać, to jeszcze zwiększają przemianę materii, hamują apetyt i pomagają zachować szczuplejszą sylwetkę. Oczywiście pod warunkiem, że piernik nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego i spożywamy go z umiarem. To dobry dodatek do drugiego śniadania lub podwieczorku, a także kiedy pijemy kawę i nabieramy ochoty na coś słodkiego.


ZADBAJ O SIEBIE

Olejek złodziei chroni przed infekcjami

W cukrzycy bardzo ważną kwestią jest dbanie o wzmacnianie naturalnej odporności, która przez specyfikę choroby jest z gruntu osłabiona. Organizm zaatakowany przez mikroorganizmy może doświadczać wielu infekcji, co w konsekwencji prowadzi do niewyrównania cukrzycy i hiperglikemii.

W celu wzmacniania organizmu w obronie przed wirusami rekomenduje się pacjentom stosowanie szczepionek, które stymulują organizm do produkcji przeciwciał przeciwko wybranym wirusom. Obecnie trwa dyskusja nad wykorzystywaniem szczepionek w walce z mikroorganizmami i ten temat pozostawiamy ekspertom w tej dziedzinie. Nie mniej jednak warto zrozumieć, że organizm człowieka składa się w dwóch systemów odpornościowych, które bronią ciało w sposób naturalny, oraz że istnieją naturalne metody wspierania obu układów. Do wspomnianych metod należy aromaterapia, w trakcie której stosuje się rośliny i zioła o udowodnionych właściwościach, skierowanych przeciwko mikroorganizmom: wirusom, bakteriom i grzybom.

W aromatoterapii stosuje się kilka naturalnych ziół i roślin, które zapobiegają namnażaniu się chorobotwórczych mikroorganizmów. Mają one postać naturalnych olejków eterycznych, szeroko dostępnych, które wspomagają pracę układu odpornościowego.

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content