Niemniej jednak pewne komórki nie mogą być zasilone ani przez tłuszcz, ani przez ciała ketonowe. Aby je odżywić, organizm ma możliwość produkowania glukozy także w wątrobie i w nerkach, wykorzystując do tego białka. Jest to możliwe, kiedy dieta jest wystarczająco bogata w białko.
W przeciwnym wypadku organizm zaczyna w tym celu wykorzystywać komórki mięśni. To krótkie omówienie roli poszczególnych substancji odżywczych dla funkcjonowania organizmu powinno nam uświadomić, że właściwe odżywianie nie ogranicza się jedynie do przyjmowania odpowiedniej ilości kalorii, na czym najczęściej się skupiamy, komponując swoje menu. Organizm do prawidłowego działania potrzebuje białek, tłuszczów i węglowodanów, dlatego każda dieta eliminująca którąś z tych grup jest dla niego poważnym wyzwaniem. Musi on wówczas przestawić się na pracę w nienaturalnych dla siebie okolicznościach. Ciekawe jest to, że przez bardzo długi czas jest w stanie sobie poradzić, nawet wytwarzając energię kosztem komórek mięśniowych. Pytanie, czy warto narażać go na taki wysiłek, skoro wystarczy mądrze zarządzać na swoim talerzu białkiem, tłuszczami i węglowodanami?
Na podstawie: Diabetes Forecast: How the body uses carbohydrates, proteins and fats?