OWOCE MROŻONE: ŚWIEŻE CZY GOTOWANE?

Proces gotowania owoców powoduje utratę przez nie znacznych ilości witamin (tabela 5.): najwięcej witaminy C – aż 75%, pozostałych– 10-30%. Z tego względu należy jeść je raczej na surowo, a nie w postaci gotowanej.

PROPOZYCJE ZASTOSOWANIA MROŻONYCH OWOCÓW W KUCHNI

Możesz:

Owoce mrożone zawierają duże ilości przeciwutleniaczy osłabiających aktywność cholesterolu frakcji LDL. Warto więc wzbogacić dietę w produkty bogate w te składniki, ponieważ diabetycy częściej chorują na generowaną nią miażdżycę niż osoby bez cukrzycy. Codzienne posiłki obfitujące w potas i magnez pomogą w uregulowaniu podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi.

Ponieważ mrożone owoce dostarczają dużo węglowodanów przyswajalnych, należy je wliczać do dziennej puli węglowodanów.

Na zakończenie ważna uwaga: sprawdzajcie podany na opakowaniu sposób przechowywania mrożonki, nie zamrażajcie produktu już rozmrożonego.

mgr Aleksandra Cichocka

Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych
z Poradnią Chorób Metabolicznych, Instytut Żywności i Żywienia

Strony: 1 2

Skip to content