ABC INSULINOTERAPII

Najczęstsze błędy pacjentów z cukrzycą typu 2 (cz. 2).

Użytkowanie wstrzykiwaczy

Jednym z najczęściej zgłaszanych błędów jest niewłaściwe przechowywanie wstrzykiwacza. Ku mojemu zaskoczeniu ciągle słyszę od zespołów leczących, iż widują u pacjentów peny w okropnym stanie: brudne, zakrwawione, z przykręconą igłą do gwintu wkładu insulinowego.

Jest to praktyka niedopuszczalna. Należy pamiętać, że podczas podawania insuliny należy przestrzegać zasad aseptyki i antyseptyki. To bardzo ważne. Brak odpowiedniego przechowywania wstrzykiwacza może powodować ryzyko zakażenia oraz nieprawidłowości w kontroli glikemii. Obowiązkiem każdego pacjenta jest dbanie o własny wstrzykiwacz niezależnie od tego, czy jest wielorazowego, czy jednorazowego użytku. Warto wspomnieć, że peny wielorazowe posiadają dodatkowe etui chroniące przed zabrudzeniami lub innymi uszkodzeniami. Do wstrzykiwacza jednorazowego należy takie etui dodatkowo dokupić.


ZDROWO ŻYWIENIOWO

Zdrowe grillowanie

Aby grillowanie nie wiało nudą, warto czasami zamiast mięsa sięgnąć po ryby, które nie tylko wspaniale smakują, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych.

Ryby najlepiej grillować w całości, żeby mięso nie wyschło. Aby się nie rozpadły, należy używać specjalnych siatek. Warto nadziać je ziołami, przede wszystkim rozmarynem, tymiankiem, natką pietruszki czy koperkiem, przyprawami – przede wszystkim czosnkiem, białym pieprzem i solą morską (bo kamienna niestety wysusza mięso) albo napełnić farszem.

W ten sposób wzmocnimy wrażenia smakowe. Mięso będzie bardziej delikatne, jeśli przed grillowaniem zostanie zamarynowane w oliwie i sokach cytrusowych z ziołami lub pesto, a następnie zawinięte w folię – także z warzywami. Grillować można każdą rybę – od tłustych makreli, poprzez łososie i tuńczyki, aż po szczupaki. Szczególnej uwagi podczas grillowania wymaga delikatny dorsz. Filet lepiej zawinąć w folię, a całego włożyć do siatki. Dorsza pieczemy na średnim żarze i przewracamy tylko raz. 10 minut przed zakończeniem grillowania przekładamy rybę w mniej nagrzaną część grilla, ponieważ w ten sposób dopiecze się w środku.


WARTO WIEDZIEĆ

Czerniak

W Polsce rozpoczęła się dyskusja nad projektem regulacji prawnej umożliwiającej korzystanie z solariów wyłącznie osobom pełnoletnim. Spowodowane jest to m.in.  zwiększoną zachorowalnością na wyjątkowo agresywny nowotwór, jakim jest czerniak, do powstania którego może doprowadzić zarówno nadmierna ekspozycja na światło słoneczne, jak i na promieniowanie UV wytwarzane przez lampy w solariach.

Istotnym elementem profilaktyki jest edukacja o potencjalnych czynnikach zwiększających ryzyko zachorowania na nowotwór. W przypadku ekspozycji na słońce ważne jest stosowanie preparatów na skórę z odpowiednio wysokimi filtrami przeciwsłonecznymi. Zaleca się również unikanie ekspozycji na działanie najsilniejszego promieniowania słonecznego, szczególnie między godziną 11 a 15. Dodatkowo należy zakrywać głowę przed słońcem i chronić oczy za pomocą okularów przeciwsłonecznych oraz unikać sztucznych źródeł promieniowania ultrafioletowego, w tym solariów i lamp opalających.

Strony: 1 2 3

Skip to content