ZDROWO ŻYWIENIOWO
Oleje mniej znane a zdrowe (cz. 1)
Olej z lnianki przyspiesza gojenie ran, odleżyn, oparzeń i owrzodzeń. Znosi objawy atopowego zapalenia skóry, wypryski i dermatozy. Pobudza wydzielanie żółci. Działa ochronnie na wątrobę, serce, naczynia krwionośne, trzustkę, jelita i nerki. Opóźnia procesy starzenia tkanek.
Normalizuje poziom lipidów, glukozy i cholesterolu we krwi. Łagodzi objawy artretyzmu i reumatyzmu oraz alergii. Badania kliniczne przeprowadzone w Polsce dowiodły, że poziom cholesterolu LDL u pacjentów, którym podawano przez dwa tygodnie olej rydzowy, spadł o 12%. Również badania kanadyjskie udowodniły, że olej z lnianki znacząco podwyższa poziom kwasu linolenowego i jego pochodnych w osoczu krwi osób z hipercholesterolemią.
WARTO WIEDZIEĆ
Zrozumieć dziecko z cukrzycą
Trudno jest zrozumieć emocje diabetyka. Cukrzyca to specyficzna choroba, która w znacznym stopniu obciąża układ nerwowy pacjenta. Jeśli dziecko zostanie dobrze pokierowane przez opiekunów, to ma duże szanse, by czerpać radość z życia, uniknąć powikłań lub je opóźnić.
Dlatego też, drogi rodzicu, pamiętaj, by wspierać swoją pociechę, nie oceniaj jej i nie krytykuj. Dbaj o to, by dziecko (bez względu czy jest to trzyletni smyk czy nastolatek) zawsze znalazło w twoich ramionach bezpieczną przystań i zrozumienie. Nie zawsze będzie łatwo, ale takie jest życie – pełne wzlotów i upadków. Ważne, by zawsze umieć się podnieść.