ROZWAŻANIA O CUKRZYCY
Wielka reEdukacja (cz.1)
Zrozumieć cukrzycę
We wszystkich przypadkach cukrzycy stężenie glukozy we krwi jest większe niż zalecane normy. A skąd bierze się ten nadmiar? Żeby zrozumieć o co chodzi, trzeba wiedzieć, co przyczynia się do wzrostu glukozy we krwi. Oczywiście pierwsze co przychodzi na myśl, to jedzenie i napoje.
Węglowodany, białka, tłuszcze – wszystko podnosi nam cukier, więc prawie każdy posiłek wpływa na glikemię (oprócz czystej wody i części warzyw). Często zapomina się jednak o drugim źródle glukozy: glikogenie. To zmagazynowana glukoza, która uaktywnia się i przechodzi do krwiobiegu, gdy istnieje taka potrzeba, np. gdy w krążącej krwi nie ma już glukozy z posiłków, gdy uprawiamy sport, jesteśmy w stresie itp.
cały artykuł możesz przeczytać w numerze lutowym Diabetyka!