Diabetyk 04/2013

ZDROWO ŻYWIENIOWO

Podróż drogą przewodu pokarmowego

Substancje, które wchłaniają się najszybciej, to cukry proste (glukoza i fruktoza). Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 mają zwykle opóźnione wydzielanie insuliny. Po spożyciu produktów bogatych w cukry proste obserwujemy szczególnie wysokie stężenie glukozy we krwi. Pozostałe pokarmy wymagają wstępnego lub całkowitego „przetworzenia” i dopiero wówczas ulegają wchłonięciu. Pokarm, w którego skład wchodzą węglowodany złożone, tłuszcze i białka, może się trawić do 6–8 h.

Pokarmy bogatobiałkowe trawione są nawet kilkanaście godzin. Z tego powodu niezwykle istotna jest odpowiednia kompozycja posiłku, unikanie słodyczy oraz soków owocowych, które znacznie zwiększają stężenie glukozy po posiłku. Jest to istotne w każdym modelu terapii cukrzycy, niezależnie od typu cukrzycy i stosowanej terapii. Z uwagi na tak długotrwałe trawienie niektórych składników kłopoty z wyrównaniem metabolicznym u osób z cukrzycą w dużej mierze wynikają z nieprzemyślanych posiłków oraz swoistego „nakładania się” wchłaniania pokarmów spożywanych o rożnych porach.

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.
Skip to content