Diabetyk 04/2013
SAMI O SOBIE
Wietnam, Tajlandia, Kambodża – przygotowania
Inną rzeczą, nad którą musiałam się zastanowić taktycznie, była pogoda. Wietnam, Tajlandia i Kambodża to kraje o bardzo dużej wilgotności i wysokich temperaturach. A jak zapewne wiecie, wysokie temperatury nie sprzyjają dobremu działaniu insuliny. Nie przewidywałam ciągłego dostępu do lodówki (nie mieliśmy w planach postoju w dobrych hotelach), dlatego do przechowywania insuliny potrzebowałam czegoś, co będzie działało bez mrożenia w lodowce (czyli nie tak, jak to jest w standardowych przenośnych lodówkach, gdzie mrozi się „wkład”). Przekopałam więc internet i na szczęście znalazłam rozwiązanie swoich dylematów.
(…)Sprawy związane z cukrzycą i ogólnie pojętym zdrowiem były w zasadzie jedynymi, jakie zostały zaplanowane z wyprzedzeniem. Wolałam jednak być gotowa na wszelkie ewentualności. Wszystko po to, by już na miejscu nie martwić się niczym, tylko w pełni korzystać z urlopu.